Стало відомо, чи зможуть іноземці розкупити українські чорноземи

13 травня 2021 168 0
Стало відомо, чи зможуть іноземці розкупити українські чорноземи
Kurkul.com

Законопроєкт №2194 не змінює ухвалений раніше закон, який визначає право купівлі української землі іноземцями. Про це йшлось під час онлайн-зустрічі щодо продажу землі іноземцям з головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної і земельної політики Миколою Сольським, організованою Всеукраїнським Конгресом Фермерів.

«Заяви про продаж землі іноземцям — чиста спекуляція. 2194 ніяким чином не міняв ухвалений раніше закон, який визначає, що купувати землю можуть громадяни України і юридичні особи зареєстровані в Україні», — заявив голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський.

Також іноземці не можуть користуватися переважним правом при викупі земельної ділянки — таку угоду просто ніхто не зареєструє.

Щодо змін цільового призначення земель і ймовірні схеми купівлі землі саме через такий крок, Микола Сольський зауважив, що це просто буде невигідно.

«Відповідно до закону 2194, місцева громада визначає план просторового розвитку всієї території: «наприклад, там дорога, там будівництво заводу, там школа. Потім розробляє документацію і вносить в кадастр. Це один з шарів кадастрової карти. Громадянин України може змінити цільове призначення в кадастрі за своєю заявою, в тому числі і с/г, але за умови, що його бажання збігається з бажанням громади. Не можна в односторонньому порядку змінити цільове призначення землі, якщо громада цього не хоче. Але громада хоче на цій землі щось своє, а власник не хоче — його ніхто не змусить», — повідомив голова аграрного комітету.

Виконано за допомогою Disqus