У Польщі українських заробітчан можуть замінити азіати

18 травня 2021 162 0
У Польщі українських заробітчан можуть замінити азіати
depositphotos.com

Зважаючи на зростання заробітної плати в неаграрних секторах Польщі українців на полях і в садах можуть замінити азіати. Про це інформує сайт sadyogrody.pl.

Плодові культури, чорниця, полуниця, малина, а також гриби, помідори і огірки  вимагають великої кількості співробітників для догляду, і переважно для збору врожаю. Виробники фруктів і овочів роками використовують роботу помічників, тобто сезонних робітників і людей, найнятих на більш тривалий період.

«Полякам така робота не цікава через її специфіку, в основному сезонності. Але з цієї ж причини він відповідає своїм східним сусідам, а значить, тенденція обов’язково збережеться. Ці працівники абсолютно необхідні», — повідомила Мирослав Малишевський, президент Польської асоціації виробників фруктів і член парламенту від PSL.

Однак зростання заробітної плати в інших галузях в Польщі може ускладнити наймання сезонних робітників через низьку заробітну плату в цьому секторі.

Читати також: На Дніпропетровщині тримали працівників ферми за рабів

Мирослав Малишевський стверджує, що вже помітно відтік робітників з України в інші сектори економіки або в сусідні країни. Метод розв'язання проблеми нестачі робочої сили з-за східного кордону — найняти людей з інших країн, наприклад, з Азії, таких як Індія, В’єтнам, Непал і Бангладеш.

«Поки українцям цікаво працювати в садівництві. Для підтримки цього стану необхідно гарантувати відповідний рівень заробітної плати та інших пільг. Виробникові нічого сказати, коли мова йде про ціни, які він отримує за вироблену сільськогосподарську продукцію. Це вирішують одержувачі, тому, якщо ціни на продукцію будуть утримуватися ними на низькому рівні, деяким садівникам доведеться припинити виробництво», — додав Вітольд Богута, президент Національної спілки груп виробників фруктів і овочів.

Читати за темою: У Нідерладндах створили інтелектуальні роботи для переробки овочів та фруктів

Виконано за допомогою Disqus