Оприлюднено аналітичну довідку щодо стану посівів та поширення шкідників

20 травня 2021 58 0
Оприлюднено аналітичну довідку щодо стану посівів та поширення шкідників
Kurkul.com

Агрометеорологічні умови, які склалися протягом останнього місяця, для росту та розвитку  озимих культур у цілому були сприятливими, а холодна погода дещо стримувала вегетацію ранніх ярих та зернобобових культур. Разом з тим, незначні приморозки на поверхні ґрунту, які спостерігалися протягом останнього часу, не мали істотного негативного впливу на рослини озимих та ранніх ярих культур. Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні від фахівців НААН.

Так, за даними ННЦ «Інститут землеробства НААН»: 

  • Рослини пшениці озимої перебувають на початку VІ етапу органогенезу за Куперман (фаза «вихід у трубку»), або на 33-34 стадії розвитку за Всесвітньою шкалою фаз росту і розвитку рослин (ВВСН). Висота рослин 40-45 см, довжина конуса наростання — 6,0-7,2 мм. Стан посівів добрий.
  • Рослини тритикале озимого перебувають на VІ етапі органогенезу за Куперман (фаза «вихід у трубку»), або на 35–36 стадії розвитку за ВВСН. Висота рослин 50-55 см, довжина конуса наростання — 20-27 мм. Стан посівів добрий.
  • Рослини жита озимого перебували на VІІ етапі органогенезу за Куперман (фаза «вихід у трубку»), або 37–38 стадії розвитку за ВВСН. Висота рослин 70-76 см, довжина конуса наростання — 85-90 мм. Стан посівів добрий.
  • Рослини ячменю озимого перебували на VІ етапі органогенезу за Куперман (фаза «вихід у трубку»), або на 35-36 стадії розвитку за ВВСН. Висота рослин 40-42 см, довжина конуса наростання — 18-20 мм. У південних областях – у фазі «поява прапорцевого листка», на ранніх посівах скоростиглих сортів цієї культури (Гордість Пальміри, Достойний) спостерігається фаза «поява колоса». Стан посівів добрий.
  • У ріпаку озимого на більшості площ тривають фази «утворення суцвіть», у південних областях — «масове цвітіння».
  • Ярі зернові колосові культури (пшениця, ячмінь, овес), висіяні 5 квітня, перебувають у фазі «кущіння», або на 28-29 стадії розвитку за ВВСН. У північних областях триває фаза «сходи», або 09-12 стадії розвитку за ВВСН. Висота рослин не перевищує 9 см. Стан посівів добрий.
  • У люпину вузьколистого вже наявна друга пара справжніх листків при висоті рослин 7,1-8,5 см. Стан посівів в основному добрий.
  • На посівах гороху рослини знаходяться у фазі «3-й листок», соняшнику та кукурудзи – «сходи». Стан посівів добрий.

Читайте також: На Київщині зафіксували чужорідний вид довгоносика

Виконано за допомогою Disqus