Висоцький пропонує надавати дотації іноземним виробникам зрошувальної техніки

26 травня 2021 49 0
Висоцький пропонує надавати дотації іноземним виробникам зрошувальної техніки
Kurkul.com

Тарас Висоцький, заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України, лобіює надання 25% державної компенсації з бюджету іноземним виробникам сільськогосподарської техніки для зрошення. Про це свідчить проєкт постанови про «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі», який він запропонував до обговорення учасникам ринку та найближчим чином через Мінагрополітики буде намагатися провести через Кабмін. Про це інформує AgroPolit.com.

Гострою є ситуація у тому, що первинний проєкт Порядку був викладений у формулюванні (пункт 4.3), яке передбачало, що державна компенсація буде поширюватися виключно на українську с/г техніку для зрошення. Проте 8 квітня 2021 р. під час обговорення з учасниками ринку Тарас Висоцький показав проєкт Порядку, де прибрали формулювання про українських виробників. 

Зазначається, що наразі пункт 4.3 Проєкту звучить таким чином: «закупівлю техніки, механізмів та обладнання для проведення технологічних операцій у зрошуваному землеробстві (далі – техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання — у розмірі до 25 % їх вартості». 

Під час публічного обговорення цього порядку учасники онлайн-дискусії запитали заступника міністра економіки Тараса Висоцького чи правильно вони зрозуміли, що під компенсацію тепер потраплятиме імпортне обладнання, на що він ствердно відповів, що «і в цьому ж суть». 

За запитом видання, цю ініціативу прокоментував В'ячеслав Глотов, директор Громадської спілки «Асоціація Меліоратор». 

«Логіка державної підтримки у всьому світі — підставити фінансове плече допомоги для стимулювання розвитку внутрішнього виробника. Компанії з виробництва зрошувальної техніки — не виняток. Те, що Мінекономрозвитку намагається протягнути через уряд непомітно для ринку держдотацію для виробників імпортної зрошувальної техніки — неприпустимо», — наголосив він. 

AgroPolit.com повідомляє, що попередньо планувався розгляд Порядку на цьому засіданні КМУ, але у переліку документів його не знайшли.

Виконано за допомогою Disqus