Супутникові технології допоможуть аграріям збільшити доходи до $2,5 млрд — експерт

27 травня 2021 20 0
Супутникові технології допоможуть аграріям збільшити доходи до $2,5 млрд — експерт
pixabay.com

За оцінками Державного космічного агентства України (ДКАУ), використання космічних технологій, зокрема супутникового моніторингу, і вчасне реагування на кліматичні та інші виклики приноситимуть сільгоспвиробникам до $2,5 млрд/рік. Про це повідомив Володимир Тафтай, голова Державного космічного агентства, на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля», передає Укрінформ.

За його словами, аграрії — одні з найбільших у світі користувачів супутникових даних. Бо саме з космосу найкраще отримувати детальну інформацію (приміром, про найменшу ділянку поля), розуміти, що там вирощується, яка вологість ґрунту, метеорологічні умови тощо.

«Завдяки космічній навігації та супутниковому зв’язку можна з великою точністю вимірювати площу, форму поля й забезпечувати заходи з точного землеробства. Саме тому країни світу щороку витрачають понад $80 млрд на реалізацію космічних проєктів. Найбільша частка цих витрат припадає на проєкти супутникового зв’язку, навігації й дистанційного зондування землі», — розповів фахівець.

Впровадження цих проєктів в інтересах агросфери допомагає ухвалювати точніші та обґрунтовані управлінські рішення, створювати високотехнологічні робочі місця, розвивати людський потенціал, провадити точне землеробство, раціонально використовувати землі, сприяти розвитку економіки і суспільства.

Посадовець зауважив, що Україна має потужні можливості для забезпечення аграріїв інформацією від космічних систем. Завдяки супутниковим засобам вже відзнято близько 50% території країни. За домовленістю між ДКАУ, Мінагрополітики й Держгеокадастром ці знімки використовуватимуть при формуванні Національної інфраструктури просторових даних.

Читати також: Висоцький пропонує надавати дотації іноземним виробникам зрошувальної техніки

Наразі, зазначив очільник Держкосмосу, більшість ресурсів, якими послуговується країна, іноземні. Та вже у грудні на орбіту виведуть перший вітчизняний супутник оптико-електронного спостереження Землі Січ-2-30 (розмір кадру 46,7 км). З появою власних супутникових ресурсів не доведеться витрачати кошти на закупівлі знімків у інших країн.

«Завершуємо підготовку Національної космічної програми на 2021-2025 рр., у рамках якої буде створено супутникову мережу — Січ-2-30 та 6 додаткових супутників вищої роздільної здатності», — додав Володимир Тафтай.

Важливим, за його словами, є і впровадження та розвиток системи координатно-часового навігаційного забезпечення, яка дозволяє втілювати програми точного землеробства.

«У її рамках вже діють майже 40 контрольних коригувальних станцій, що надає аграріям і геодезистам координати з точністю до 2 см. Це дуже важливо як для картографії, так і для агросфери. Зокрема, при впровадженні ринку землі. Бо, поміж іншого, це допоможе швидко розв’язати проблеми численних невідповідностей реальної площі і меж земельних ділянок в технічній та юридичній документації. Скажімо, раз і назавжди вирішити так звані земельні спори «за межу», — запевнив експерт.

Читати за темою: Озвучено п'ятирічний план дій для ефективного ґрунтозбереження

Виконано за допомогою Disqus