Тилапія та креветки замість молочної ферми — досвід фермера

6 червня 2021 166 0
Тилапія та креветки замість молочної ферми — досвід фермера
Depositphotos

Донні Бантінг, власник Longville Park Farm, на Ямайці, розпочинав з молочної галузі, але врешті вирішив вирощувати тилапію в 1974 році. Зараз його сімейний бізнес розширився і він вирощує тилапію, червоноклешневих раків та малайських креветок. Про це йдеться в «Фермерському огляді світової преси» на Kurkul.com.

«Розмір ферми становить 150 га, 40 га відводиться аквакультурі. Ми вирощуємо тилапію разом з червоними раками та малайською креветкою в тих же ставках. Також вирощуємо овочі та овець на решті площі», — розповів фермер.

За його словам, продають наразі 4 т тилапії щотижня на живому ринку. Орієнтовно 50% вроздріб та 50% дрібним гуртовикам. Вирощують австралійського червоноклешневого рака з 1993 р. із середнім показником близько 350 кг з 0,4 га.

«Вирощували креветку Macrobrachium у 1990-х роках, але замінили її на рака. Нещодавно знову перезапустили інкубаторій Macrobrachium. Минулий рік був поганим для раків, оскільки нашим основним ринком були готелі та клієнти з високими статками — через Covid-19 ця частина ринку занепала. Протягом останнього року ми зосередилися на тилапії, оскільки попит на неї різко зріс, а через пандемію ціни на імпортну рибу значно зросли», — зазначив фермер.

За словами Донні Бантінга, спочатку він був молочним фермером разом із батьком, але субсидовані продукти з Європи, Нової Зеландії та США робили їх неконкурентоспроможними, тому й перейшов на аквакультуру.

«Аквакультура на Ямайці не надто розвивалася останні 20 років. Моя кінцева мета — залишити дієву модель, яку можуть взяти на озброєння інші фермери», — додав фермер.

Як зазначається, найбільшим досягненням аграрія була нагорода, як найпродуктивнішого фермера тилапії за десять років.

«Я також проводив генетичну роботу з розробки червоного виду тилапії, який підходить для нашого регіону», — підсумував Донні Бантінг.

Виконано за допомогою Disqus