Мінфін ініціює податкові зміни для агросектору

3 червня 2021 513 0
Мінфін ініціює податкові зміни для агросектору
istockphoto.com

Міністерство фінансів України на чолі з Сергієм Марченком ініціює збільшення податків для агросектору. Це випливає з аналізу положень законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків — суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства». Про це йдеться у блозі «Мінфін «подоїть» агросектор: подвоєння ЄСВ, індексація НГО землі та скасування відшкодування експортного ПДВ» на AgroPolit.com.

Є чотири податкові зміни для агросектору від Мінфіну:

  • Перша — стосується відшкодування експортного ПДВ.

Законопроєктом пропонується поповнення ПКУ нормами щодо бюджетного відшкодування ПДВ лише після надходження валютної виручки на рахунок платника податку в обслуговуючому банку, та встановлення відповідного права податкових органів на отримання інформації від платника податків щодо такого надходження шляхом подання запиту про надання документів.

У законопроєкті «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків — суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства» сказано, що в разі неповернення валютної виручки, платники податку — експортери сільськогосподарських товарів втрачатимуть право на бюджетне відшкодування.

  • Друга — доповнення ПКУ нормами, які встановлюють, що знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів.

І, відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть ПДВ як на витрати, що не використовують в господарській діяльності.

Як зазначається у блозі, цей крок є цілком логічним, оскільки виникали спірні ситуації, особливо враховуючи неврожай минулого року.

Читайте також: В Україні необхідно змінити пропорції та структуру екологічного податку — думка

  • Третя — збільшення у 2 рази ставок єдиного податку для платників 4 групи (сільгосптоваровиробників).

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що єдиний податок четвертої групи по суті є пільговим режимом оподаткування, оскільки сплачується на заміну податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, земельного податку, рентної плати за спеціальне використання води.

«Збільшення ставок податку відразу на 100% є занадто різким підвищенням. Дане підвищення мотивується тим, що в перехідних положення ПКУ встановлено мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки землі до 2024 року, а саме нормативна грошова оцінка є базою для визначення ставок єдиного податку для платників 4 групи», — пояснив голова Ради ГО «Бізнес-Варта», колишній депутат аграрного комітету Іван Мірошніченко.

  • Четверта — індексація нормативної грошової оцінки.

Збільшується і сума надходжень від єдиного податку до місцевих бюджетів. Ідеться про індексацію нормативної грошової оцінки (НГО) за землю.

«З 2017 по 2023 рік включно, встановлено мораторій на проведення індексації нормативної грошової оцінки землі, яка покладена в основу розрахунку єдиного податку четвертої групи, що також призводить до зменшення надходжень до місцевих бюджетів», — сказано у пояснювальній записці.

Це підвищення мотивується тим, що в перехідних положення ПКУ встановлено мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки землі до 2024 р., а саме нормативна грошова оцінка є базою для визначення ставок єдиного податку для платників 4 групи. Тож індексацію слід змінити, щоб більше збивати податків до місцевих бюджетів.

Нагадаємо, в Україні стартувала операція «Урожай-2021», яка має на меті проведення комплексів профілактичних і контрольно-перевіркових заходів щодо повноти нарахування та сплати податків сільгоспвиробниками

Виконано за допомогою Disqus