Малина для свіжого ринку з часом коштувати дорожче за лохину — Ярмак

9 червня 2021 135 0
Малина для свіжого ринку з часом коштувати дорожче за лохину — Ярмак
pixabay.com

Падіння цін на лохину в Україні та в інших країнах світу невдовзі стане неминучим. Таку думку висловив розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, інформує jagodnik.info.

За словами експерта це дасть поштовх до експорту ягоди з України, проте в перспективі деякі ягідівник в Україні можуть почати розкорчовувати плантації з цієї культурою.

Як зазначив Андрій Ярмак, маленькі фермери, які самі вирощують і доставляють ягоду споживачам, отримуючи роздрібну ціну, швидше за все, зможуть і далі успішно функціонувати. Окрім того, падіння ціни на лохину не надто загрожує й великим компаніям, які можуть самостійно зберігати, допрацьовувати й експортувати продукцію. А ось середній сегмент постраждає найбільше.

Читати за темою: Ягідники воюватимуть за експортні ринки

Також Андрій Ярмак вважає, що малина для свіжого ринку з часом коштувати дорожче за свіжу лохину. Тому «закривати» проєкти з вирощування малини для реалізації в свіжому вигляді в Україні та закордоном не варто.

«Зниження ціни на лохину в світі може спричинити уповільнення її експорту, оскільки цю ягоду вже зараз вирощують практично всюди, через що вона може стати доступною та масовою. Хоча зараз це звучить майже неймовірно, але надалі лохина може стати звичайною сировиною для переробки, і актуальними будуть повністю механізовані проєкти механізованого збору врожаю», — зазначає Андрій Ярмак.

Виконано за допомогою Disqus