Фермери надають перевагу сушаркам на альтернативних видах палива — думка

23 червня 2021 96 0
Фермери надають перевагу сушаркам на альтернативних видах палива — думка
Kurkul.com

Останнім часом у фермерському сегменті дуже популярні зерносушарки на альтернативних видах палива. Про це розповів комерційний директор KMZ Industries Олександр Небеський в матеріалі «У автоматизації фермерського елеватора немає меж» на Kurkul.com.

Останні кілька років продажі сушарок збільшуються, що викликано і зростанням попиту на ринку в цілому, і, зокрема, збільшенням популярності зерносушарок KMZ Industries Brice-Baker — єдиних іноземних зерносушарок, що виробляються в Україні.

Наразі у модельному ряді Brice-Baker — 115 позицій: зазвичай фермери обирають зерносушарки потужністю від 10 до 25 т/год (або 200–500 т/добу) по кукурудзі при знятті вологості від 24 до 14%.

«Спеціально для фермерів у KMZ Industries розробили дві системи, які впливають на вартість придбання та експлуатації зерносушарки Brice-Baker. По-перше, пилопригнічення, яке є альтернативою системи аспірації для сушарок Brice-Baker, що стримує виділення 97,85% пилу за межі обладнання. Система пилопригнічення також ефективна, і фермери віддають їй перевагу через більш привабливу ціну», — зазначив Олександр Небеський.

По-друге, за його словами, рекуперація тепла, коли частина відпрацьованого повітря із найменшим вмістом вологи та повітря після охолодження подаються через вентилятор до камери гарячого повітря для повторного використання. Таким чином вдається на 20-30% знизити використання палива у порівнянні з зерносушарками без рекуперації.

Читайте також: Злиття Variant Agro Build і KMZ Industries дасть об’єднаній компанії стабільнішу собівартість елеваторного обладнання — Шуфані

«Наша Brice-Baker працює як на природному газі, так і на альтернативі — пелетах, трісці, соломі тощо. До того ж можливе підключення обох видів палива одночасно. Проте і підбір такого рішення завжди індивідуальний — рентабельність використання сушарки на альтернативі потрібно розраховувати для кожного окремого господарства. Якщо власних джерел альтернативного палива немає, обов’язково потрібно враховувати логістику — чим легше продукт, тим дорожча доставка», — розповів Олександр Небеський.

За його словами, щоб рішення було дешевше газу (найдешевшого наразі виду палива), при щільності продукту не вище 300 кг/м3 логістичне плече не повинно перевищувати 80 км.

«До того ж для використання теплогенератора, що працює на рослинному паливі, потрібні інвестиції та комплексний підхід ще на стадії проєктування. Необхідний не тільки теплогенератор із теплообмінником, а й цілий комплекс обладнання: система видалення попелу, система зберігання і подачі палива, димова труба і димосмоки. Та згодом ці вкладення окуповуються значною економією у процесі експлуатації», — додав комерційний директор KMZ Industries.

Виконано за допомогою Disqus