Олександр Небеський: У автоматизації фермерського елеватора немає меж

23 червня 2021 974 0

Злиття KMZ Industries і Variant Agro Build — подія, на яку варто звернути увагу не лише великому бізнесу, а й малим та середнім фермерським господарствам: адже у підсиленій KMZ Industries не забувають і про цей сегмент ринку. Яке елеваторне обладнання пропонує для фермерів новий сплав двох компаній, на які новинки варто чекати та у скільки обійдеться невеликому господарству автоматизація елеватора — розповідає комерційний директор KMZ Industries Олександр Небеський в інтерв’ю для Kurkul.com.

Kurkul.com: Що зміниться для фермерів після злиття KMZ Industries і Variant Agro Build? Чи з’являться після об’єднання новинки серед лінійок обладнання?

Олександр Небеський: Об’єднана компанія пропонуватиме фермерам асортимент обох лінійок обладнання — і KMZ Industries, і Variant Agro Build. Тож у звичній взаємодії для клієнтів обох учасників об’єднання мало що зміниться. Вони так само зможуть обирати те елеваторне обладнання, якому надавали перевагу до цього, вести справу із тим самим менеджером і навіть вирішувати, за потреби, певні питання із тим самим акціонером. Адже команда збереглася на всіх рівнях.

А що ж зміниться? По-перше, невдовзі порадуємо ринок новинками: об’єднаний R&D-департамент нашої компанії вже приступив до роботи над створенням більш сучасної лінійки елеваторного обладнання, яка візьме найкраще з обох, а також врахує нові побажання наших клієнтів.

По-друге, в оновленої компанії з’явиться більше офісів — до Києва і Харкова додадуться інші міста. Тож ми будемо більш мобільними та ближчими до фермерів по всій Україні.

Читати за темою: У кулуарах: Як відбувалося злиття KMZ Industries і Variant Agro Build

По-третє, фермер тепер матиме справу зі значно більшим і сильнішим постачальником усього спектру елеваторного обладнання: виробничі потужності об’єднаної компанії дозволятимуть виготовляти обладнання для 2 млн т зберігання на рік і більш оперативно обслуговувати наших клієнтів.

Kurkul.com: Variant Agro Build не виробляла зерносушарки, а от KMZ Industries пропонувала ринку таке обладнання. Які саме сушарки можуть зацікавити українських фермерів?

Олександр Небеський: Останні кілька років продажі сушарок збільшуються, що викликано і зростанням попиту на ринку в цілому, і, зокрема, збільшенням популярності наших зерносушарок Brice-Baker — єдиних іноземних зерносушарок, що виробляються в Україні. У цьому році планується ввести в експлуатацію 23 нові зерносушарки, і, думаю, цей рік за кількістю проданих зерносушарок стане рекордним для нашої компанії.

Наразі у модельному ряді Brice-Baker — 115 позицій: зазвичай фермери обирають зерносушарки потужністю від 10 до 25 т/год (або 200–500 т/добу) по кукурудзі при знятті вологості від 24 до 14%. Дане обладнання сушить усі види зернових культур.

Спеціально для фермерів у KMZ Industries розробили дві системи, які впливають на вартість придбання та експлуатації зерносушарки Brice-Baker. По-перше, пилопригнічення, яке є альтернативою системи аспірації для сушарок Brice-Baker, що стримує виділення 97,85 % пилу за межі обладнання. Система пилопригнічення також ефективна, і фермери віддають їй перевагу через більш привабливу ціну. По-друге, рекуперація тепла, коли частина відпрацьованого повітря із найменшим вмістом вологи та повітря після охолодження подаються через вентилятор до камери гарячого повітря для повторного використання. Таким чином вдається на 20–30 % знизити використання палива порівняно із зерносушарками без рекуперації.

Читати також: Данііл Шуфані: Variant Agro Build і KMZ Industries об'єднуються: основне завдання — допомагати, створювати разом, а не конкурувати

Kurkul.com: Чи часто фермери замовляють сушарки на пелетах та іншому альтернативному паливі?

Олександр Небеський: Останнім часом саме у фермерському сегменті дуже популярні зерносушарки на альтернативних видах палива. Наша Brice-Baker працює як на природному газі, так і на альтернативі — пелетах, трісці, соломі тощо. До того ж можливе підключення обох видів палива одночасно. Проте і підбір такого рішення завжди індивідуальний — рентабельність використання сушарки на альтернативі потрібно розраховувати для кожного окремого господарства. Якщо власних джерел альтернативного палива немає, обов’язково потрібно враховувати логістику — чим легше продукт, тим дорожча доставка. Щоб рішення було дешевше газу (найдешевшого наразі виду палива), при щільності продукту не вище 300 кг/м3 логістичне плече не повинно перевищувати 80 км. До того ж для використання теплогенератора, що працює на рослинному паливі, потрібні інвестиції та комплексний підхід ще на стадії проєктування. Необхідний не тільки теплогенератор із теплообмінником, а й цілий комплекс обладнання: система видалення попелу, система зберігання і подачі палива, димова труба і димосмоки. Та згодом ці вкладення окуповуються значною економією у процесі експлуатації.

Kurkul.com: Чи є якісь особливості елеваторів для фермерських господарств порівняно зі звичними нам великими елеваторами?

Олександр Небеський: Звісно, відмінності є. Маємо опції саме для фермерських елеваторів, які допомагають максимально спростити й оптимізувати технологічні процеси, а головне – скористатися всіма доступними можливостями економії без компромісів у якості.

KMZ Industries — наразі єдиний з українських виробників елеваторного обладнання, який реалізував бічне вивантаження для своїх клієнтів. Перші силоси із бічним вивантаженням ми встановили минулого року на «Ковельському ХПП». Бічне вивантаження (його ще називають гравітаційним або самопливним) відбувається під впливом сили тяжіння й передбачає розвантаження зерна безпосередньо на машину, без використання класичного транспортного елеваторного обладнання. Таким чином вдається скоротити час вивантаження, а через те, що зерно не проходить транспортними системами, значно знижується його пошкодження, і фермер не втрачає на якості своєї продукції. Крім того, тут вдається суттєво заощадити на електроенергії, адже на відміну від класичного транспортування зерно вивантажується виключно під дією сили тяжіння. Так би мовити, безкоштовно.

Читати ще: Андрій Носок: Про союз конкурентів — KMZ Industries і Variant Agro Build, переїзді потужностей в Карлівку і нові можливості тандему

Вивантаження у фундаменті — ще одна фермерська опція, яку ми пропонуємо. До речі, вона дуже популярна в наших сусідів — фермерів країн Балтії. Підсилосні галереї тут можна зустріти лише на портових елеваторах, власники ж невеликих зерносховищ намагаються оптимізувати кожний елемент свого об’єкта. Щодо економії, якої вдається досягти, відмовившись від підсилосної галереї на користь системи вивантаження у фундаменті, то для силосів діаметром від 11 до 24 м вона вимірюється в сотнях тисяч гривень. Цифри як для фермера – справді суттєві. Та й ті, хто вже мав справу з будівництвом елеватора, напевне знають, скільки коштів і часу вимагають бетонні та земляні роботи.

Якщо йдеться про силоси на пласкому днищі, то ще одна можливість зекономити для фермерського елеватора — вибір системи аерації. Останнім часом у нас побільшало запитів від фермерів на силоси з повною аерацією підлоги «фул-флор» (full floor — англ.), яка не має аераційних каналів як таких. Увесь простір між базовим бетоном і площиною «фул-флор» (близько 30 см) заповнюється повітрям, яке продуває зернову масу. Тому, на відміну від інших систем, «фул-флор» не потребує додаткового об’єму бетону для аероканалів, а встановлюється на металевих опорах безпосередньо на базовий фундамент. Хоча монтувати таку підлогу дещо складніше, економія на бетоні тут суттєва.

Kurkul.com: Що входить у обов’язкову комплектацію «фермерського елеватора»?

Олександр Небеський: На будь-якому фермерському елеваторі обов’язково мають бути: завальна яма (тупикова або проїзна), очисна машина — для попереднього очищення зерна від грубих домішок і зерносушарка — особливо, якщо господарство працює з кукурудзою.

Продуктивність сушарки розраховують з огляду на кількість зерна, яке збирається у господарстві й надходить на елеватор за добу. Наприклад, комбайни за добу збирають 200 т продукції, і господарство планує працювати 20 годин щодоби (4 години необхідні для проведення технологічних зупинок). Отже, продуктивність сушарки: 200 т/20 год = 10 т/год. Також потрібно врахувати максимальний процент вологості, із яким зерно зазвичай надходить на елеватор, і саму культуру. Тобто ТЗ на зерносушарку звучатиме, наприклад, так: зерносушарка продуктивністю 10 т/год із вологістю 22 % по кукурудзі.

Читати також: Як заощадити на елеваторі фермерам Київщини?

Токарний оброблювальний центр Samsung SMEC SL3500LM із функцією фрезерування на виробничих потужностях  KMZ Industies

Біля сушарки мають бути встановлені бункери-накопичувачі (вони ж — оперативні силоси або хопери) і за необхідності — силоси тривалого зберігання на пласкому днищі. Якщо вологість зерна невелика, його просушують за один прохід і одразу ж подають на тривале зберігання у силоси на пласкому днищі. Якщо вологість висока, то за один етап зазвичай знімають 7–9 %, далі складують в оперативні бункери та продувають вентиляторами. А на наступну добу подають із цих бункерів зерно знову на сушарку, щоб досушити до базових показників, і лише потім завантажують у силоси довготривалого зберігання. Просушувати надто вологе зерно за один раз не рекомендується — через більші витрати палива, тепловий шок для зерна і підвищений процент бою, особливо для кукурудзи. Також обов’язковою умовою для заощадження палива під час зерносушіння є попереднє очищення зерна від грубих домішок.

Kurkul.com: Яке елеваторне обладнання підійде середньому господарству із зембанком до 3000 га, 5000 га, 10000 га?

Олександр Небеський: Об’єм і необхідна кількість хоперів, як і продуктивність сушарки, залежать від добового об’єму продукції, що збирається у господарстві. Тобто якщо сушарка потужністю 400 т/добу, то має бути 2 хопери по 200 т, або ж один на 400 т, якщо елеватор монокультурний.

Для господарства на 3 тис. га землі можна поставити 3–5 силосів по 3 тис. т із діаметром 18,3 м — залежно від того, скільки зерна фермер готовий зберігати до нового врожаю, тобто до літа.

Читати за темою: Крістіан Бушхофф: Якщо компанія на ринку 150 років — вона достатньо гнучка

Фермерське господарство із зембанком у 5 тис. га зазвичай збирає 25–30 тис. т зерна за сезон (залежно від регіону та культури вирощування). Яма на елеваторі для такого господарства має бути обов’язково проїзна (вона більш універсальна і має більший об’єм завантаження). Крім очисної машини і сушарки тут встановлюють 1–2 хопери на необхідний добовий запас і 4–6 силосів діаметром 22 м на пласкому днищі по 5 тис. т одночасного зберігання.

Господарство на 10 тис. га землі вже має розраховувати на досить великий елеватор об’ємом 50–60 тис. т одночасного зберігання. Якщо це монокультурне зерносховище, можна встановити 3 силоси діаметром 32 м по 16,6 тис. т кожний, якщо багатокультурний — 10 силосів по 5 тис. т одночасного зберігання діаметром 22 м або 5 силосів по 10 тис. т одночасного зберігання кожний діаметром 27,5 м. На такому великому фермерському підприємстві має також бути повноцінний вузол відвантаження на автомобільний та по можливості — на залізничний транспорт.

Kurkul.com: За якого валового збору зерна є сенс задумуватись про будівництво власного елеватора? Якщо на господарстві 3–4 базових культури (соя, соняшник, кукурудза, пшениця), яку кількість силосів та якого об’єму потрібно встановлювати?

Олександр Небеський: Про власний елеватор зазвичай задумуються, якщо валовий збір продукції стартує від 2–4 тис. т зерна за сезон. Під кожну культуру в такому випадку бажано встановити окремий силос від 1 тис. до 1,5 тис. т одночасного зберігання.

Читати також: Шкідники запасів та захист від них

Але не обов’язково орієнтуватися на ці цифри. Ми працюємо з усіма без виключення фермерами, і навіть якщо господарству потрібно зберігати, наприклад, 100 т зерна (на короткий термін, або ж на тривалий час), то і для таких замовників ми встановлюємо хопери на потрібний об’єм. Якщо клієнт працює лише з ранніми зерновими і зерно надходить на елеватор умовно чисте, то хопер з усіма опціями для забезпечення якості (вентиляція, термометрія тощо) і невелика завальна яма — гарне нескладне рішення для такого зберігання.

Kurkul.com: Чи є програми лояльності для невеликих господарств? Які фінансові інструменти використовуєте в роботі з фермерами?

Олександр Небеський: Наші замовники мають змогу скористатися державною програмою компенсації 25 % вартості придбаного елеваторного обладнання — це суттєвий плюс для них у співпраці з нами як вітчизняним виробником. З досвіду, усі наші клієнти-фермери, які зібрали і подали документи, в повному обсязі отримали таку компенсацію від держави.

Маємо і партнерські програми з 8-ма провідними банками: взагалі фінустанови охоче співпрацюють з аграріями — це повністю зрозумілий для них бізнес. Нещодавно, наприклад, запустили партнерську програму з інвестиційного фінансування будівництва фермерських елеваторів із OTP Bank. За цією програмою аграрій має можливість отримати кредит під 0 % річних на термін до двох років.

Kurkul.com: Сьогодні багато аграріїв дивляться в сторону елеваторного обладнання іноземного виробництва. У чому переваги продукції об’єднаної компанії для українського фермера?

Олександр Небеський: Зазначу, що за останнє десятиліття український виробник зробив величезний якісний стрибок у розвитку. Сьогодні ми виготовляємо продукцію, яка повністю відповідає світовим стандартам, здатні вигравати в конкурентній боротьбі у глобальних компаній і пропонувати клієнтам більшу цінність, ніж більшість гравців на цьому ринку.

Об’єднана компанія — це найкраща команда, ще більш потужне виробництво та інноваційні рішення. Завдяки локальній присутності ми можемо пропонувати фермерам привабливішу ціну й забезпечити можливість комунікації 24 години на добу і розв’язання будь-якого питання, що виникає в процесі взаємодії.

Ми використовуємо найкращий європейський метал, передове світове обладнання і конструкторські розробки, автоматизовані виробничі лінії. Наша продукція повністю відповідає українським стандартам, що, як відомо, є більш вимогливими до міцності й надійності обладнання, ніж іноземні.

Читати ще: Агрознавці: Як зекономити на проектуванні та монтажі елеватора?

Гідравлічний листозгинальний прес Dener Puma XL на виробництві KMZ Industries

Kurkul.com: Компанія пропонує послуги з монтажу лише свого обладнання чи монтуєте елеватори й інших виробників?

Олександр Небеський: Обладнання інших виробників теж монтуємо, як і своє. Власний монтажний підрозділ — це наша гордість. Минулого року тільки силосів ми змонтували на понад 3,5 тис. т одночасного зберігання, сушарок Brice-Baker — на понад 150 т, встановлено понад півтора кілометри транспортного обладнання. Завдяки професіоналізму та злагодженій роботі наших монтажників торік було зведено 14 об’єктів у 8 областях України. А ще минулий рік запам’ятався тим, що колеги отримали досвід одночасного ведення робіт на 5 об’єктах із залученням понад 200 працівників. Цьогоріч до монтажу елеваторів в Україні додався об’єкт і за межами нашої держави — спеціалісти нашого заводу вже працюють над монтажем силосів в Молдові.

Я завжди наголошую на перевагах грамотного професійного монтажу обладнання саме від заводу-виробника. Серед них – в тому числі й розширена гарантія на 36 місяців саме за умови монтажу власними бригадами KMZ Industries.

Kurkul.com: Чи практикуєте у компанії навчальні курси для фермерів?

Олександр Небеський: Звісно, адже ненавчений персонал — загроза працездатності елеваторного обладнання і навіть безпеці працівників. А виробник, як ніхто інший, зацікавлений в грамотній експлуатації власного обладнання. Тож обов’язково видаємо замовникам детальні інструкції з експлуатації, відповідаємо на всі запитання в процесі пусконалагодження, а по запиту клієнта проводимо окремі навчальні тренінги для персоналу. Один із таких курсів тиждень тому провели на одному з наших об’єктів у Київській області. Це були два максимально насичених дні навчання від наших найдосвідченіших технічних спеціалістів, монтажників, автоматизаторів. Безліч практичної інформації з демонстрацією кожного типу обладнання, відповіді на усі питання працівників і навіть відеозапис навчання для повторення важливих моментів за потреби. Все, щоб власник елеватора був впевнений в ефективній і безпечній експлуатації свого об’єкта.

Читати за темою: Валерій Діброва: Коли з однієї кнопки запускаєш обладнання на €3 млн — це неймовірно

Kurkul.com: Які засоби автоматизації елеваторного обладнання можна встановити на фермерському елеваторі? Про які суми йдеться для максимально можливої автоматизації усіх процесів?

Олександр Небеський: За останній рік кількість замовлень послуг монтажу у заводу збільшилися втричі, а підрозділ автоматизації виріс майже на 40 %. Щодо замовлень саме на автоматизацію фермерських елеваторів, то за останні три роки вони збільшилися в 10 разів, що свідчить про неабияку популярність цієї послуги.

Якщо говорити про вартість, то автоматизація невеликого зерносушильного комплексу від KMZ Industries у середньому обходиться фермеру у 200–500 тис. грн з ПДВ — залежно від наповнення. Є базові опції: електрифікація плюс автоматизоване включення/виключення маршруту тощо, заміна ручних засувок на автоматичні, доукомплектація норій (які часто заради економії купують неавтоматизованими) приладами захисту — датчиками швидкості, підпору, сходження стрічки. Ще вищий рівень автоматизації — додаткові елементи контролю, пристрій обробки алгоритму, візуалізація процесів і управління ними за допомогою ПЗ власної розробки заводу з єдиного центру в операторській.

Просунутою автоматизацією вважається та, яка дозволяє одному фермеру самостійно керувати усім зерносушильним комплексом, — замість 3–4 осіб, які потрібні для обслуговування аналогічного об’єкту, який лише електрифікований і забезпечений штатною автоматикою, із якою купується обладнання. Саме проблема підбору кадрів, потреба контролювати робітників і перспективи розширення бізнесу спонукають фермерів вже від самого початку закладати автоматизацію в кошторис будівництва елеватора.

Читати також: Технологія зберігання та переробки сільгосппродукції

Олександр Небеський разом з генеральним директором KMZ Industries Валерією Калашник

Якщо йдеться саме про фермерський елеватор — то це вже плюс лабораторія, більша кількість маршрутів і складніша система. Тут вартість автоматизації починається від 1 млн грн. До речі, майже усі зерносушарки виробники нині постачають автоматизованими. Якщо на об’єкті зерносушарка виробництва KMZ Industries, то на ній вже встановлена наша програма, до якої ми як виробник маємо доступ і саме на її базі організовуємо управління усім комплексом. Це теж оптимізує витрати фермера.

Чи можна назвати суми максимально можливої автоматизації всіх процесів на зерносховищі? Як то кажуть, досконалості немає меж, і меж автоматизації — також, адже інновації в цій сфері з’являються постійно. А от мінімальну вартість автоматизації елеватора з його індивідуальними задачами фермер самостійно може розрахувати за допомогою онлайн-калькулятора на нашому сайті.

По термінах автоматизація фермерського елеватора в середньому потребує 3–4 тижнів, може здійснюватися як на вже працюючому об’єкті (для цього не потрібно зупиняти його роботу), так і на новому. А ще цей тип роботи не має сезонності — автоматизувати елеватор фермер може в будь-який зручний для нього час, і ми готові йому в цьому допомогти.

Kurkul.com: Дякуємо за розмову і успіхів об’єднаній команді!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою