За масового заселення садів кліщами втрати врожайності можуть становити до 50%

5 липня 2021 880 0
За масового заселення садів кліщами втрати врожайності можуть становити до 50%
UKRAVIT

Підвищення середньодобових температур в усіх регіонах України є сприятливим для розвитку популяції кліщів у плодових насадженнях. Тож в таких умовах захист садів від цих шкідників набуває особливої актуальності, адже за масового їх заселення втрати врожайності можуть становити від 36% до 50%. При цьому через зменшення вмісту цукрів також значно погіршуються якісні показники плодів. Про це попереджають фахівці компанії «UKRAVIT».

«Шкоду, яку кліщі можуть завдати плодовим насадженням, не варто недооцінювати: адже за рік, особливо за сприятливих гідротермічних умов, вони здатні утворювати до 25 поколінь потомства, що становить суттєву загрозу майбутній врожайності», — застерігає керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT» Олександр Мигловець.

За його словами, шкідники проколюють листкову поверхню культур і живляться клітинним соком, внаслідок чого в листках посилюється транспірація, порушуються водний баланс і процеси фотосинтезу, знижується вміст хлорофілу, ксантофілу та каротину. Пошкоджені листки вкриваються знебарвленими плямами, які згодом зливаються, скручуються та опадають. Внаслідок опадання листя плоди не отримують достатньої кількості поживних речовин і формуються недорозвиненими та дрібними.

Читайте також: Фахівець розповів про необхідність десикації посівів зернових культур і ріпаку

Для контролю комплексу кліщів у садових насадженнях Олександр Миголовець рекомендує за їх появи при перевищенні ЕПШ застосувати потужний інсекто-акарицид Антикліщ Макс (піриміфос-метил, 200 г/л + піридабен, 150 г/л + ацетаміприд, 50 г/л).

Піриміфос-метил — фосфорорганічна діюча речовина, яка сприяє накопиченню ацетилхоліну в тканинах нервової системи шкідників, що призводить до порушення функцій різних органів та отруєння всього організму. Піридабен — акарицид контактної дії для контролю кліщів на всіх стадіях розвитку, що володіє швидким паралізуючим ефектом і тривалим періодом захисної дії. Ацетаміприд — системний інсектицид із трансламінарною активністю, який володіє контактною та кишковою дією; він блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідник гине від сильного нервового перезбудження.

Препарат контролює кліщів, а також комплекс супутніх шкідників плодових насаджень. Він діє проти всіх стадій розвитку кліща — яйце, личинка, німфа, доросла особина, а також показує високу ефективність проти шкідників, які мають приховані етапи розвитку. Крім того, препарат сумісний з іншими пестицидами та агрохімікатами і може використовуватись в антирезистентних програмах захисту. 

«Особливу увагу при обприскуванні, варто приділити нижній частині листків, оскільки кліщі відкладають яйця саме там і найбільше локалізуються на тій частині. Тому необхідно забезпечити якісне та рівномірне покриття робочим розчином плодових насаджень, в т.ч. й нижньої частини листків», — наголосив фахівець.

Крім того, за його словами, в новому агросезоні компанія планує виводити на ринок інноваційний інсекто-акарицид Ескаліп (абамектин, 30 г/л + спіродиклофен, 200 г/л). Абамектин у його складі — контактна діюча речовина з чітко вираженими трансламінарними властивостями. Вона стимулює вивільнення гамма-аміномасляної кислоти, яка виступає інгібітором передачі нервових імпульсів, в результаті чого у шкідників відбувається параліч, вони припиняють живлення і через декілька діб гинуть. А спіродикофен — контактна діюча речовина, що блокує ацетил-КоА карбоксилазу — ключовий фермент синтезу жирних кислот.

Спіродиклофен високотоксичний для яєць, личинок і німф кліщів, а також впливає на дорослих самок, порушуючи їх фертильність; крім того, він ефективний проти сисних шкідників (листоблішок, попелиць, трипсів).

Препарат високоефективно контролює широкий спектр різних видів кліщів, а також окремих сисних і мінуючих шкідників. А різні механізми дії дозволяють ефективно контролювати види кліщів, які набули резистентності до інших акарицидів. За рахунок фізико-хімічних властивостей діючих речовин Ескаліп забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії.

Важливою перевагою препарату в мінливих умовах агросезону-2021 є його мінімальна залежність від погодних умов — температури повітря, опадів, вологості повітря, сонячного випромінювання тощо, порівняно з іншими до конкурентними препаратами. При цьому він характеризується високою ліпофільністю (здатністю проникати через воскові нальоти) та надзвичайно тривалою фотостабільністю (період напіврозпаду під впливом ультрафіолету).

Виконано за допомогою Disqus