В Україні зменшиться кількість договорів оренди землі на короткий термін — думка

13 липня 2021 130 0
В Україні зменшиться кількість договорів оренди землі на короткий термін — думка
Kurkul.com

Запуск ринку землі сприятиме зменшенню кількості людей, які підписують договори на короткий термін. Зокрема, на 7 років. Таку думку висловив керівник відділу земельних відносин «Агрейн» Дмитро Іванченко в матеріалі «На старт, увага, запуск! Ринок землі очима холдингів, банку і юриста» на Latifundist.com.

«Раніше більшість договорів укладалися на цей термін. Можливо, ситуація відносно повільно розгойдується. Але кількість 7-літніх договорів зменшується. Я думаю, що це, швидше за все, завдяки ринку землі», — прокоментував він.

Читайте також: Шлях до ринку землі: ключові дати

На думку першого заступника голови наглядової ради з правових та земельних питань LNZ Group Сергія Якшина, з запуском ринку ніяких різких змін не відбудеться мінімум, ще 1,5 року.

«Ми, зокрема, точно 1,5 роки не будемо робити різких рухів. А поки— закриваємо попит, який існував і раніше. Спочатку ми закривали його емфітевзисами на 100 років, потім почали довгостроковою орендою. Тепер це буде просто купівля-продаж. В принципі, земля ОСГ завжди торгувалася. Беремо десь по кластеру, по регіонах. Зараз — приблизно той самий відсоток, що і раніше. Я маю на увазі не людей, які приходять з боку, а селян, у яких є своя земля», — пояснив експерт.

Керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован зазначив, що на ринку немає відкладеного попиту на продаж землі. На його думку, кількість потенційних продавців землі переоцінена.

Нагадаємо, станом на 13 липня в Україні здійснено 600 земельних угод. Найбільше угод укладено на Полтавщині.

Виконано за допомогою Disqus