Україна може скоротити показник викидів парникових газів до 40% — UBTA

15 липня 2021 187 0
Україна може скоротити показник викидів парникових газів до 40% — UBTA
Kurkul.com

На основі досліджень Української асоціації бізнесу і торгівлі(UBTA) та Центру економічного відновлення(ЦЕВ) зроблено висновки, що Україна до 2030 р. може скоротити показник викидів парникових газів до 40% за умови наявності інвестицій та чіткого плану дій країни з декарбонізації. Про це повідомили в UBTA.

UBTA та ЦЕВ надали Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та відповідним міністерствам «Звіт щодо визначення Другого Національного визначеного внеску (НВВ-2) України до Паризької кліматичної угоди» та підготували пропозиції до проєкту НВВ-2 із використанням міжнародної методики та актуальних показників галузей. 

«Ми переконані, що досягнення достатньо амбітного обсягу викидів парникових газів є можливим для України тільки за наявності достатнього фінансування, затвердження Урядом чіткого плану дій з декарбонізації економіки на період 2021-2030 рр., а також виконання ряду інших заходів», — розповіли експерти.

З їхніх слів, на основі аналітичної роботи вони розробили 3 сценарії зменшення викидів парникових газів в розрізі різних секторів економіки. До розрахунків були залучені ключові галузеві об’єднання та бізнес-асоціації, а також провідні експерти.

Сценарії відрізняються рівнем складності заходів та обсягом фінансування: базовий сценарій – це 43% викидів та додаткове фінансування заходів з екомодернізації на €12 млрд; консервативний сценарій — 40% викидів та додаткове до базового сценарію фінансування на €27 млрд; оптимістичний сценарій — 36% викидів та найбільш радикальні технологічні рішення з декарбонізації і найбільше фінансування в €50 млрд.

«В умовах поточного рівня фінансування реалістичним у 2030 р. є виконання тільки базового сценарію (43% викидів парникових газів від рівня 1990 року)», —  вказали експерти.

На їхню думку, Україні аби відповідати викликам Паризької угоди необхідно здійснити трансформації, які мають різні ризики, такі як навантаження на бізнес та гаманці споживачів. Водночас український бізнес та експерти підтримують необхідність скорочення енергоємності виробництв та декарбонізації. Адже в довгостроковій перспективі це дозволить забезпечити високу конкурентоспроможність вітчизняних виробників на глобальному ринку.

Читайте також: UBTA створить онлайн платформу з основними каналами збуту для аграріїв

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою