Український бізнес просить уряд розробити дорожню карту для досягнення цілей Паризької угоди

9 серпня 2021 44 0
Український бізнес просить уряд розробити дорожню карту для досягнення цілей Паризької угоди
UBTA

Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) та Центр економічного відновлення (ЦЕВ) зробили дослідження та надали Уряду «Звіт щодо визначення Другого національного визначеного внеску України до Паризької кліматичної угоди». Уряд схвалив документ і таким чином визначив ціль України до 2030 р. мінімізувати викиди парникових газів на рівні 35% від 1990 р. Повідомили в пресслужбі UBTA.

«Така ціль є і величезним ризиком для міжнародної репутації України та торговельних можливостей у разі її недосягнення. Наразі як у держави, так і у бізнесу, відсутнє чітке розуміння джерел фінансування заходів з декарбонізації та соціально-економічних наслідків зеленої трансформації. Це може призвести до невиконання цілі або ж негативних наслідків для добробуту громадян», — сказано у листі до Уряду.

В оновленій версії НВВ-2 до Паризької Угоди пропонуються реалістичніші цілі скорочення декарбонізації до 37-42% від рівня 1990 р. у разі, якщо країна не виконає необхідних заходів. Своєю чергою, Україна оприлюднила зустрічні очікування реалізація яких стане передумовою виконання плану НВВ-2, серед яких:

  • інтеграція об’єднаної енергетичної системи України в енергосистему континентальної Європи;
  • збереження атомної генерації в обсязі не меншому, ніж 50%, враховуючи необхідність спорудження нових енергоблоків;
  • збереження транзиту природного газу через територію України в обсязі 40-55 млрд м куб на рік та недопущення завершення проєкту Північного Потоку–2 як такого, що становить загрозу енергетичній безпеці України;
  • подолання енергетичної бідності;
  • повномасштабна реалізація програми трансформації вугільних регіонів;
  • врегулювання воєнного конфлікту з Російською Федерацією.

UBTA та ЦЕВ переконані, що реалізація настільки значних кліматичних амбіцій України потребує детального планування, тому звертаються до уряду України з проханням ініціювати розробку відповідної дорожньої карти та створення відповідної міжвідомчої робочої групи із залученням представників бізнесу. Своєю чергою, фахівці UBTA та ЦЕВ готові долучитися до такої робочої групи та надати необхідну експертну підтримку для її ефективної роботи. 

Читайте також: Ігноруючи Європейський зелений курс Україна може стати неконкурентоздатною на міжнародній арені

Виконано за допомогою Disqus