Українські підприємці виступили за скасування рейдів екологічної перевірки

29 липня 2021 44 0
Українські підприємці виступили за скасування рейдів екологічної перевірки
Kurkul.com

Український бізнес звернувся до влади щодо внесення змін до законопроєкту «Про державний екологічний контроль» №3091, адже існує ризик узаконити право на рейдові екологічні перевірки, які несе його прийняття. Попри численні звернення проєкт було винесено на розгляд у Верховній Раді на повторне перше читання і прийнято за основу 15 липня 2021 р. Про це розповіли в Українській асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA).

Як, зазначається законопроєкт №3091 мав на меті поновити українське законодавство у сфері екології згідно сучасних викликів та запровадити європейські підходи державного контролю за станом довкілля, проте в результаті виявився дуже суперечливим.

«Законотворчі документи мають відображати нові стандарти, правила та норми. Однак, законопроєкт №3091 містить низку суттєвих недоліків. Насамперед, авторами було обрано юридично некоректну концепцію акту, оскільки вже існує базовий нормативний-правовий акт — ЗУ «Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності», — розповіли в UBTA.

Серед провокативних норм, що містить законопроєкт, Асоціація виділяє:

  • проведення заходів державного екологічного контролю без участі керівника суб’єкта господарювання або уповноваженої особи, якщо вони не з’явилися протягом 4 год.;
  • зупинення органом екоконтролю перевірки на невизначений час для витребування документів від суб’єкта господарювання;
  • запровадження нової форми екологічного контролю — рейдових перевірок (у тому числі в нічний час), яка не визначена жодним нормативно-правовим актом;
  • можливість зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг на підставі припису органу екоконтролю;
  • встановлення завищених штрафів за недопуск на підприємство (1,5 млн грн) поряд із значно нижчими штрафами за порушення норм природоохоронного законодавства (140-280 тис. грн).

Крім того, Проєкт Закону «Про державний екологічний контроль», не лише не відповідає базовому нормативному акту у сфері контролю господарської діяльності, а й грубо суперечить йому. Також цей законопроєкт містить ряд норм, які створюють підстави для корупційних зловживань і суттєво погіршують умови ведення бізнесу в Україні

«Ми підтримуємо прагнення реформувати систему екологічного контролю і нагляду в Україні, але всі реформи повинні відбуватись відповідно до правових норм і цивілізованих підходів. Однак, законопроєкт №3091 у тому вигляді якому він є, несе загрозу для вітчизняних підприємців. Новостворена екологічна інспекція не має стати силовим органом для тиску на бізнес», — прокоментував ситуацію голова Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Дмитро Лось.

У зв’язку з цим, UBTA звернулась у листі до Голови Комітету ВРУ з питань екополітики і природокористування Олега Бондаренка, з проханням відхилити даний законопроєкт та розробити новий, концептуально юридично коректний нормативний акт.

Читайте також: Для впровадження Зеленого курсу держава мотивуватиме агровиробників до змін

Виконано за допомогою Disqus