Сумщина збільшила посівні площі конопель на 70%

9 серпня 2021 208 0
Сумщина збільшила посівні площі конопель на 70%
kurkul.com

Посівні площі конопель у Сумській області у цьому році збільшено до 412 га, що на 69% більше порівняно з 2020 роком. І враховуючи, що на світовому та внутрішньому ринку України спостерігається підвищений попит на продукцію коноплярства, є потенціал для розширення площ під цією культурою та розвитку різних напрямів переробки конопель. Про це повідомляє пресслужба Сумської облдержадміністрації.

«Сумщина є лідером серед наукового надбання та потенціалу, який є в Україні. Завдяки Інституту луб’яних культур НААН України ми сьогодні маємо створені 9 сортів. І за рахунок цих сортів нас знають в усьому світі. Нас знають за кордоном і як виробників насіння конопель. Крім того, в області є кілька підприємств, які займаються переробкою цієї культури. І хотілося б, щоб проєкт, який отримав фінансування з держбюджету, співфінансування з обласного бюджету та суб’єктів господарської діяльності, став основою для подальшого розвитку галузі», — розповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Маслак

За словами голови Сумської облдержадміністрації Дмитра Живицького, Сумщина – єдина область, яка отримала з державного бюджету кошти на розвиток коноплярства. Сумська облдержадміністрація стала ініціатором створення в регіоні агро-туристичного кластера «Слобожанське коноплярство». Відповідний проєкт за результатами конкурсного відбору Міністерства розвитку громад та територій України став переможцем та отримав фінансування з державного бюджету в розмірі понад 14 млн грн.

«Наше завдання – збільшити площі посівів конопель на території області й залучити сюди бізнес для активної переробки, для того, щоб у нас збільшувалася кількість виробництв, створювалися нові робочі місця, йшло відрахування до місцевих бюджетів», – додав голова облдержадміністрації.

 Нагадаємо, що внаслідок жаркої погоди відбувалось прискорення розвитку пізніх теплолюбних культур.

Виконано за допомогою Disqus