Фахівець розповів, як не залишити аграріїв Херсонщини без зрошення

21 серпня 2021 440 0
Фахівець розповів, як не залишити аграріїв Херсонщини без зрошення
Kurkul.com

Через перекриття Північно-Кримського каналу фермери, які мають землі ближче до адмінмежі з Кримом, залишились без зрошення. Сергій Рибалко, член постійної комісії з питань сільського господарства, земельних відносин та екології Херсонської облради, розповів як виправити цю ситуацію, інформує Суспільне.

Він зазначив, що сільське господарство стоїть на порозі дуже суттєвих змін у системі зрошення та її реформування. Адже через кліматичні зміни, посушливі періоди все частіше трапляються на території нашої країни без зрошення сільське господарство не розвиватиметься.

Великі сподівання аграрії покладають на прийняття Закону про зрошення. Наразі він відправлений на доопрацювання. Основне завдання цього закону — об’єднати водокористувачів.

«Це означає, що внутрішньогосподарські системи, а також насосні станції будуть передані цим об’єднаним водокористувачам, а це — не безприбуткові організації, які самі за свої кошти організовують полив. Це дасть ефективність в управлінні, зокрема у тарифах на послуги (електроенергія і т.ін.), адже часто вони є необґрунтованими економічно. Далі буде реформування систем підводу води», — розповів Сергій Рибалко.

Читати також: Депутати повторно голосуватимуть за розширення системи поливу в Україні

Наразі у державному бюджеті передбачена компенсація вартості будівництва нового зрошення — це близько 50 млн грн.

«Кошти невеликі для таких потреб, але це — перший крок, щоб фермери розуміли, що держава готова допомагати у будівництві і компенсувати певні витрати їм на зрошення», — резюмував фахівець.

Він наголосив, що виправити ситуацію біля адмінмежі можна — добудувавши дамбу.

«Підземна вода в цій місцевості дуже солона, її вміст — понад 4-5 %, інших порад, окрім як дати дніпровську воду, де мінералізація — менше одиниці немає, а в даній ситуації навіщо радити, просто необхідно діяти, а це — добудувати дамбу. І тут необхідно політична чи економічна воля, щоб це зробити», — підсумував Сергій Рибалко.

Читати за темою: Через зміни клімату дві третини території України стануть зоною ризикованого землеробства — Лещенко

Виконано за допомогою Disqus