Чайківський розповів, де взяти кошти на відновлення системи зрошення в Україні

8 вересня 2021 113 0
Зрошення полів
Зрошення полів

Окрім державної програми підтримки та міжнародних інвестицій, до фінансування відновлення системи зрошення та меліорації можна залучити аграріїв. Таку думку висловив секретар парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Іван Чайківський в матеріалі «Запуск ринку для юридичних осіб доведеться ще відкласти…» на AgroPolit.com.

«Якщо аграрій знатиме, що умовно канал — це його співвласність, або він може впливати на ціноутворення з доставки води системами через участь у об’єднанні водокористувачів чи кооперативи, тоді він в цю інфраструктуру буде вкладати гроші. Адже він розумітиме, що натомість отримає 12 т кукурудзи з га», — висловив думку народний депутат. 

На його думку, центральні канали мають залишитися у власності держави. Можливо, туди слід залучати міжнародні інвестиції, щоб почистити та модернізувати їх, а інші —  передати в приватні руки.

«Нам не потрібно когось наслідувати у питанні розвитку зрошення. Ми повинні мати свою унікальну зрошувальну систему та унікальні зрошувальні канали. Справді, вона занедбана, працює частково. Але вона вже є, і її слід просто дошліфувати. Зрошувальна система Півдня  — це резерв збільшення урожайності українських земель та  аграрного ВВП», — зауважив Іван Чайківський. 

Читайте також: Держпідтримка для агросектору має збільшитись вдвічі — думка

Виконано за допомогою Disqus