Глобальне потепління призведе до нищівних посух та втрат врожаю — генсек ООН

3 жовтня 2021 157 0
Глобальне потепління призведе до нищівних посух та втрат врожаю — генсек ООН
Kurkul.com

Підвищення середніх температур у світі навіть на 1,5℃ може призвести до непоправних наслідків, зокрема, для сільського господарства. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, передає SuperAgronom.com.

За словами Антоніу Гутерріш, потепління на 2,7℃ принесе за собою жахливі наслідки, враховуючи, що зростання навіть на 1,5℃ — вже буде катастрофою.

«Щоб обмежити підвищення температури (хоча б до 1,5℃), нам необхідно до 2030 року скоротити шкідливі викиди в атмосферу на 45%, що дозволить нам досягти вуглецевої нейтральності до середини століття», — наголосив експер.

Натомість зобов'язання, взяті країнами сьогодні, передбачають збільшення викидів парникових газів до 2030 р. — у порівнянні з рівнями 2010 р. — на 16%.

«Порятунок теперішнього та майбутнього поколінь — це спільна відповідальність», — сказав генсек ООН.

Насамперед підвищення температур призведе до дефіциту вологи на полях і, як наслідок, масштабних посух, які знищуватимуть урожаї. Все це може призвести до нестачі харчів та голоду.

Читайте також: Фермер назвав найефективніший метод боротьби із посухою

Генсек ООН закликав вже сьогодні світових лідерів зробити все можливе, щоб майбутній саміт увінчався успіхом, ознаменувавши тим самим поворотний момент у боротьбі з глобальним потеплінням.

«Як кажуть вчені, досягнення показника у 1,5℃ все ще можливо, але для цього більшості країн необхідно різко підвищити зобов'язання зі скорочення викидів на національному рівні. Ініціативу зобов'язані взяти на себе розвинені країни, але і держави з економікою, що розвивається, не повинні залишатися осторонь», — наголосив Антоніу Гутерріш.

Виконано за допомогою Disqus