Григорій Бахметьєв: Інвестиції у зрошення окупляться за три роки

20 вересня 2021 772 0

Григорій Бахметьєв, керівник ТОВ «АДЕПТ-АГРО»

Останніми сезонами кліматичні умови все частіше вставляють «палиці в колеса» українським аграріям. Найчастіше під удар потрапляють саме південні регіони України, які відчувають чималий дефіцит вологи у ґрунті.

Найефективніший метод боротьби з посухою — встановлення дощувального обладнання. Таку думку поділяє і керівник ТОВ «АДЕПТ-АГРО», що на Херсонщині, Григорій Бахметьєв.

Про те, які фактори наштовхнули на думку про оновлення дощувального обладнання, чому варто відмовитись від машин старого зразка, як обрати надійного виробника обладнання, скільки коштує встановлення машини та який термін окупності інвестицій — читайте у нашому матеріалі. 

Читати ще: В Україні з’явився новий бренд дощувальних машин

ТОВ «АДЕПТ-АГРО» обробляє 900 га землі у Херсонській області. Основними культурами господарства є соняшник, пшениця, ріпак та горох.

Про безперечну перевагу зрошення тут знали вже давно. Користувались ще радянськими каналами та дощувальними машинами ДТ-75 та ДДА-100. Меліорацію застосовували здебільшого на посівах кукурудзи, проте застаріле обладнання потребувало великих людських ресурсів, тому ця культура стала «на паузу».

«Для вирощування кукурудзи в цьому регіоні необхідна меліорація, але обладнання, яке ми мали, обслуговували 3 працівники, та і його ефективність страждала. Тому ми відмовились від кукурудзи», — розповів Григорій Бахметьєв.

Але, за словами Григорія Бахметьєва, в господарстві вирішили встановити дощувальні машини не під певну культуру, а під сівозміну, оскільки раніше у цій зоні не було таких жорстких кліматичних умов, а наразі вирощування культур можна назвати «ризикованим землеробством». Дефіцит вологи згубно впливає на розвиток культур, а також на кількість та якість врожаїв. Тому в господарстві прийняли рішення оновити зрошувальне обладнання.

«Було таке, що і 2,5 т/га пшениці отримували. Це робота собі в збиток. Вирішили замінити обладнання на більш сучасне та ефективне, аби отримувати прогнозовані врожаї і мінімізувати вплив погодних умов», — пояснив аграрій.

Читати за темою: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Дощувальна машина Variant Irrigation на полі компанії ТОВ «АДЕПТ-АГРО»

Наступним питанням було: «Якого виробника зрошувального обладнання обрати?». Григорій Бахметьєв зазначив, що йому довелось промоніторити всі бренди, які представлені в Україні, та обрати найкращий для себе варіант, яким виявився Variant Irrigation.

«Я мав на меті знайти постачальника з оптимальним співвідношенням ціни та якості. Саме таким виявилось обладнання компанії Variant Irrigation. Менеджери компанії зарекомендували себе, як  професіонали з правильним підходом до клієнта. Ще один не менш важливий фактор вибору — державна компенсація 25% від вартості обладнання», — акцентував керівник господарства.

Компанія запропонувала зробити систему зрошення «під ключ» за умови використання наявних магістралей. Як наслідок, від одного постачальника господарство отримало дощувальне обладнання та монтаж насосної станції. Крім того, було прокладено трубопровід та виведені гідранти, а також встановлено обладнання для фертигації — внесення добрив під час поливу. Спершу в господарстві вирішили придбати 3 дощувальні машини: дві фронтальні та кругову. Співпрацею залишилися задоволені, а отже в планах — придбання другої ще однієї кругової машини.

Читати також: Артур Херувімов: Економічна доцільність встановлення зрошення починається з 24 гектарів

«Чому саме кругова? Тому що вона надійна, автономна, що є головною перевагою, та потребує меншого контролю працівників», — наголосив аграрій.

Перевагою нового дощувального обладнання є те, що на нього легко знайти оператора, оскільки обслуговувати і керувати ним не важко. Крім того, компанія надає гарантію на 2 роки.

«На ДДА-100 потрібно 4 людини, а на цю — одна. У нас єдиний нюанс — труби відкритого типу, які засмічуються травою, бур'янами і т.д. Їх потрібно вчасно чистити та не допустити забивання фільтрів. На старі машини люди не хотіли йти працювати, умови були, скажімо так, галерні. А тут знайти операторів проблем немає», — розповів Григорій Бахметьєв.

Читати за темою: День поля Варіант Агро Буд: як відроджують зрошення в Україні

За словами Григорія Бахметьєва, інвестиції для встановлення такої дощувальної зрошувальної системи «під ключ» складатимуть близько €100 тис.

«Не дешево, але 25% вартості буде компенсовано від держави, адже Variant Irrigation — одна з компаній, що входить до програми держкомпенсацій. Для себе ми порахували, що придбання дощувальної системи окупиться до 3-х років. Приріст врожайності у 1 т/га можна очікувати гарантовано. Візьмемо 70 т соняшника по 20 тис. грн/т, отримуємо 1,4 млн грн», — поділився думкою фермер.

Читати ще: Аналітика стану зрошуваних земель в Україні

Дощувальна машина на полі компанії ТОВ «АДЕПТ-АГРО»

Вільних коштів для такого придбання у господарства не було, тому були залучені кредитні кошти, отримані за програмою «Доступні кредити 5-7-9». На думку аграрія, ця програма — вдале рішення, але тільки у тих, хто працює «в білу». 

«Програма працює, але все залежить від того, чи є у вас потрібні документи. Якщо фермер працює «в чорну», — звісно, ні. Банк не надасть кредит на 3 млн грн, якщо у вас офіційно 10 га землі, а в обробітку 1 тис. га. Оформлення тривало близько 2-х місяців», — зазначив пан Григорій.

Щодо подальших планів, Григорій Бахметьєв розповів, що господарство планує і надалі збільшувати кількість дощувальних систем, адже зрошення — це гарантія сталих врожаїв.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою