В Україні пропонують обнулити ставку на імпорт та експорт тварин

12 жовтня 2021 136 0
Корови, ферма, ВРХ
Корови, ферма, ВРХ

В ході прийняття змін до митного тарифу України, Кабмін пропонує встановити нульову митну ставку при імпорті та експорті ВРХ та МРХ, за виключенням телят вагою до 300 кг. Про це йдеться в матеріалі «Нульова митна ставка на імпорт та експорт продукції тваринництва» на АgroРolit.com.

Як повідомляється, відповідний законопроєкт уряд схвалив, тепер його чекають у парламенті.

«Є узгоджена позиція — обнулити ставку на ввезення тварин, щоб їх могли використовуватися як племінний генетичний ресурс, а також як умовну сировину для створення доданої вартості. З питань експортного мита — там не така одностайна позиція. Мінфін вважає, що такі зміни зменшать доступ переробних підприємств до сировини. Сьогодні ж мито на вивіз складає 10%», — розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Зі слів ініціатора зниження митної ставки для тваринництва секретаря аграрного комітету, народного депутата України Івана Чайківського, сьогодні потрібно втрутитися у ситуацію з ВРХ та МРХ, інакше — країна втратить галузь.

«Ми бачимо, що Україна майже втратила ВРХ та дрібну худобу. Якщо так і далі триватиме, то залишимося без тваринницького комплексу. Я вважаю, що потрібно зробити ставку експорту нульовою. Тоді виробники будуть заохочені займатися розвитком галузі, адже сьогодні загальні обмеження приносять відчутні втрати тваринництву», — заявив представник аграрного комітету.

Також, на думку учасників аграрного комітету, нульове мито для тваринників на експорт та імпорт дозволяє збільшити їхні доходи. Так, фермери, які займаються тваринництвом за одним напрямком, наприклад вирощування худоби на забій наразі можуть лише здати вирощених тварин на м'ясокомбінат. Якщо ж буде 0% на експорт ВРХ та МРХ, тоді у них буде можливість продавати тварин живою вагою і отримати вищу ціну.

Читайте також: Перші сімейні молочні ферми з’являться на Дніпропетровщині та Харківщині

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою