Стало відомо, чому не відбулось буму із продажу сільгоспземлі

18 жовтня 2021 26332 0
Стало відомо, чому не відбулось буму із продажу сільгоспземлі

За 100 днів роботи ринку землі буму із продажу ділянок не відбулося. Серед причин те, що більшість землі знаходиться у довгостроковій оренді. Таку думку висловив депутат від «Батьківщини», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко в інтерв’ю на AgroPolit.com.

«Порівняно невелика кількість операцій купівлі-продажу землі є наслідком того, що майже вся земля перебуває в оренді. Навіть ті, хто хотіли б і мають можливість купити землю – не можуть цього зробити, оскільки в середньому землю люди здавали в оренду на 10-15 років. Хто дасть нормальну ціну за землю, якщо ще 15 років не зможе нею користуватися? Продають землю за запропонованою ціною тільки ті, кому терміново потрібні гроші», — пояснив нардеп.

На його думку, закон про ринок землі, з точки зору виваженої аграрної політики, яка мала б базуватися на інтересах дрібних та середніх агротоваровиробників, і розроблений, і впроваджений неправильно.

«Так, ми вже зараз почали розуміти помилки, а надалі їх кількість буде зростати, але буде пізно їх виправляти. Влада має думати над тим, як стратегічно розбудовувати аграрний сектор, хто мав би отримати пріоритети в купівлі землі, що це мають бути люди, які стимули надати фермерам, аби вони викуповували землю для створення роботи в сільській місцевості, платили податки — і тим самим тримати українське село», — додав Вадим Івченко.

Читайте також:

 

Виконано за допомогою Disqus