На Вінниччині знищать 3 тисячі га яблуневих садів

21 жовтня 2021 18264 0
Яблуневий сад, яблуня, яблука
Яблуневий сад, яблуня, яблука

На Вінниччині планують вирубати 15% яблуневих садів. Причина — збитковість вирощування яблук, оскільки цьогоріч через погодні умови сезон видався вкрай важким. Про це розповів генеральний директор Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, повідомляє Укрінформ.

З його слів, сезон 2021 р. видався вкрай важким. Зокрема, у період цвітіння через негоду садівникам довелося обприскувати яблуні дорогими отрутохімікатами по 25-30 разів. Інакше кондиційного врожаю зібрати не вдалося б. Також цьогорічна вартість яблук вдвічі нижча торішньої.

«Якщо торік ми в цей час з садка продавали сортові яблука по 10-15 грнкг, то зараз максимум беруть за 4-4.50 грн/кг, що співпадає з собівартістю вирощування. А ще треба врахувати, що 30% врожаю — це так званий нестандарт, які приймають максимум по 1,5–1,6 грн/кг», — розповів садівник.

Він прогнозує, що аграрії відмовлятимуться від садівництва на користь вирощування більш вигідних культур — кукурудзи та олійних, які не потребують цілорічного виробничого циклу та менш затратні технологічно.

Читайте також: На Закарпатті виноградарський сезон 2021 року кращий за торішній

Виконано за допомогою Disqus