Україна залишається країною з найнижчою ціною цибулі в світі

2 листопада 2021 130 0
Україна залишається країною з найнижчою ціною цибулі в світі

Україна наростила обсяги та розширила географію експорту цибулі. Проте експортна ціна овоча залишається на критично низькому рівні. Про це йдеться у матеріалі «Овочі та овочеві продукти: географія продажів, імпортери, обсяг експорту і виробництва» на Kurkul.com.

За основу взято дані з профільної аналітичної презентації «Аграрне портфоліо 2021», яку підготувала Українська асоціація бізнесу й торгівлі (UBTA) за підтримки Мінагро та Мінекономіки.

Як свідчить митна служба, у сезоні 2020/21 року Україна наростила обсяги та розширила географію експорту цибулі ріпчастої. Всього на зовнішні ринки було поставлено понад 34,1 тис. т цибулі на суму $6,5 млн. Це був найбільший обсяг експорту за останні вісім сезонів. Попереднього сезону ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні — близько 0,09 $/кг, при тому, що ціни в ЄС були значно вищими. Україна залишалася країною з найнижчою ціною цибулі в світі весь сезон, а середня експортна ціна торік була найнижчою за останні чотири роки. 

«Проте, певним позитивом можна назвати суттєве розширення географії експорту української цибулі в сезоні 2020/21. При цьому більш ніж половину всієї цибулі було поставлено до країн ЄС, основні обсяги цибулі були експортовані до Румунії — понад 40% всього експорту. 18% цибулі було поставлено до країн Близького Сходу — приблизно стільки ж й у країни СНД», — зазначається у матеріалі.

У експорті цибулинних овочів, за даними UBTА, Україна займає 37 місце. Найбільшими покупцями цієї групи стали країни ЄС (48%), Ірак (14,4%), Туреччина, Бангладеш (9,3%). За останні 10 років найбільше Україна виручила у 2013 р. — $7 млн, у подальші роки експорт знижувався до показника 2016 року ($6 млн) і тримається приблизно на одному рівні.

Щодо виробництва цибулі, то у 2020 р. вітчизняні аграрії виробили 127 тис. т цибулинних овочів, з яких 21,2 тис. т часнику, а 103, 4 тис. т цибулі і до 6 тис. т інших цибулинних овочів. Загальне виробництво цибулі знизилось на 15% у порівнянні з 2019 р. Також прослідковується тенденція до скорочення посівних площ вирощування цибулі — 82% виробників цибулі — господарства населення і лише 18% промислове виробництво. Найбільше цибулі вирощують у Київській, Вінницькій та Харківській областях.

Читайте також: За рік в Україні подешевшав тільки один овоч з борщового набору

Виконано за допомогою Disqus