Фонд часткового гарантування кредитів не орієнтований на дрібних фермерів

4 листопада 2021 373 0
Народний депутат України Вадим Івченко
Kurkul.comНародний депутат України Вадим Івченко

Головним недоліком законопроєкту  №3205−2 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» є те що він орієнтований на великі фермерські господарства. При цьому дрібні фермери не отримають жодних преференцій. Таку думку висловив народний депутат Вадим Івченко у коментарі для AgroPolit.com.

На його думку, відсутність нормального кредитування в агросекторі є величезною проблемою особливо для невеликих, дрібних агропідприємств, фермерських господарств та одноосібників. Тому Фонд часткового гарантування кредитів дуже необхідний, але його інтерпретація не розв'яже питання страхування кредитів дрібних фермерів.

«Цей законопроєкт говорить про наступне: ми страхуємо банкам можливе неповернення фермером коштів. Тобто, фермер має закласти майно, при цьому сума кредиту буде в 1,5 раза меншою за вартість закладу. Далі якщо він його не поверне, цей фонд, як страховий, поверне банку частину коштів», — пояснив Вадим Івченко.

На думку нардепа, це не те, чого потребує український фермер. Він потребує, як мінімум отримати відшкодовану частину першого внеску, а сімейним фермам і фізичним особам — по 200 тис. грн під заставу землі.

«Законопроєкти, які покликані допомагати у створенні та розбудові власного бізнесу, потрібно розглядати як можливість саме для маленьких та середніх підприємців розпочати щось своє. Тут ми цього не бачимо», — підсумував депутат. 

Читайте також: Цього пленарного тижня в Раді розглянуть 4 аграрні законопроєкти

Виконано за допомогою Disqus