Світовий індекс цін на добрива досягнув історичного максимуму

4 листопада 2021 1949 0
Світовий індекс цін на добрива досягнув історичного максимуму

Щотижневий індекс цін на добрива від Bloomberg Green Markets у Північній Америці наразі встановився на позначці в 1017, що є найвищим показником з історичного максимуму в 930 у серпні 2008 р. Індекс зважений на основі річної глобальної потреби в кожній поживній речовині. Повідомляє marketwatch.com.

«Ф’ючерси карбаміду на поставку в Мексиканську затоку з США минулого тижня встановились на рівні $680/т, що на 168,2% вище рівня 31 грудня в $253,5/т і більш ніж втричі більше, ніж 12 місяців тому. Ціни на безводний аміак у кукурудзяному поясі США також зросли, оскільки виробники готуються до осіннього застосування», — виконавчий директор Rabobank Сэмюэл Тейлор.

Щотижнева статистика індексу цін на добрива в Північній Америці від Bloomberg Green Markets

Інші добрива також різко подорожчали з різних причин. Звичайно головною причиною є світове підняття цін на газ. Проте на думку експерта вплив на стрибок вартості добрив, має більше факторів, аніж тільки природний газ.

«У 2021 р. низка факторів, пов’язаних із пропозицією, допомогли підвищити темпи зростання. Вони варіюються від поганої погоди, коли ураган Іда наприкінці серпня заважав постачанню до закриття заводів з виробництва аміаку поблизу узбережжя Мексиканської затоки через пандемію», — пояснив Директор відділу добрив Stone X Джош Лінвілл.

Аналітик побоюється прогнозувати, наскільки високими можуть піднятися ціни.

«Якщо чесно, то тут питання менше про добрива, а більше про глобальні ціни на макроенергію. Але надіємось на позитивну перспективу», — розповів Джош Лінвілл.

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus