В Японії біопластик перероблятимуть на добрива

7 листопада 2021 118 0
В Японії біопластик перероблятимуть на добрива
Depositphotos

Вчені Токійського технологічного інституту (Японія) розробили технологію, що дозволяє переробляти біопластик на добрива. Повідомляє ScienceDaily.

На думку творців, нова технологія переробки відкриває шлях до створення стійких систем, які водночас допомагають розв'язувати такі проблеми, як пластикове забруднення, виснаження нафтохімічних ресурсів та світовий голод.

Предметом дослідження японських вчених став біологічний полікарбонат, що є перспективною альтернативою полікарбонатам на нафтовій основі. В його основі лежить нетоксичний ізосорбід, що отримується з глюкози. Цікавою особливістю такого матеріалу є те, що карбонатні зв'язки ізосорбіду можуть бути ослаблені шляхом аммонолізу (розщеплення водним розчином аміаку). У результаті реакції утворюється карбамід, широко використовуваний сільському господарстві як азотне добриво.

Для апробації концепції дослідники перевірили ефективність одержаних від переробки пластику добрив. Досліди показали, що рослини, що обробляються продуктами розкладання біопластику, зростали краще порівняно із зразками, які отримували лише карбамід. На думку розробників, нова технологія допоможе не лише у боротьбі із забрудненням екології та виснаженням ресурсів, а й дозволить задовольнити усі зростаючі вимоги до врожайності полів.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus