Завдяки зрошенню господарству вдалось майже втричі збільшити врожайність кукурудзи

5 листопада 2021 1238 0
Завдяки зрошенню господарству вдалось майже втричі збільшити врожайність кукурудзи
Kurkul.com

Підприємство «Хорс-АГРО» із Запоріжжя у 2021 р. закупило 19 дощувальних машин ТМ Variant Irrigation. Про це йдеться у матеріалі «Зрошувальні машини на полях Хорс-АГРО: від ідеї до 19 машин за рік» на Latifundist.com.

Вартість встановлення зрошувального обладнання під ключ обійшлася господарству в середньому в $4-4,5 тис./га.

Для такої дорогої покупки компанія залучала кредитні кошти під заставу нових зрошувальних машин. Важливо відзначити, що «Варіант Агро Буд» (ТМ Variant Irrigation) бере участь у державній програмі компенсації 25% вартості дощувальної техніки, тому 6,5 млн грн «Хорс-АГРО» було відшкодовано коштом держбюджету.

Але, попри проблеми з дозволами, бюрократичні процедури та інші інгібітори, господарство «Хорс-АГРО» не планує зупинятися, адже зрошення дозволяє суттєво збільшувати врожаї. Так, врожайність кукурудзи на богарі становила від 3 до 5 т/га, а зі зрошенням — 10-14 т/га; ріпак — на богарі 1,5-2 т/га проти 3,5-4 т/га на зрошенні; ячмінь озимий — 4,5 т/га на богарі та 9-10 т/га на поливі.

А з появою води у планах господарства розвиватиме й інші напрями: овочівництво, кормовиробництво, насінництво, у тому числі ділянки гібридизації соняшника та кукурудзи, вирощування нішевих культур.

«Сьогодні всі прагнуть зменшення витрат, шукають оптимальний баланс між витратами та прибутком. Тим більше, що у сільському господарстві як ніде великі ризики, пов'язані з природними факторами», — зазначив замісник директора із виробництва «Хорс-АГРО» Сергій Чехов.

Так, «козирем» підприємства для мінімізації природних ризиків і збільшення прибутковості стало зрошення.

«І справа не лише і не так у прибутковості, хоча прибутковість бізнесу важлива частина, а й у змінах клімату. Погодні капризи з кожним роком проявляються дедалі частіше. Необхідно бути готовим до кліматичних змін, особливо посухи. Усього 2-3 місяці без продуктивних опадів можуть знищити не лише врожай, а й увесь бізнес», — пояснив директор господарства брата Роман Чехов.

Читайте також: Якість вітчизняного зрошувального обладнання не поступається імпортному — Лещенко

Виконано за допомогою Disqus