У жовтні ціни на добрива досягли максимальних значень за часи незалежності України

8 листопада 2021 323 0
У жовтні ціни на добрива досягли максимальних значень за часи незалежності України
Depositphotos

Аграрії скаржаться, що через подорожчання газу їм доводиться платити за добрива майже втричі більше, ніж роком раніше. Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», підтверджує, що ціни на добрива в Україні у жовтні досягли максимального за часи незалежності України показника. Передає пресслужба ННЦ.

«Аміачна селітра (азотне добриво) подорожчала вдвічі — з 9 тис. грн/т у лютому-березні до 18-19 тис. грн/т у жовтні. Карбамід (концентроване азотне добриво) з доставкою зараз продається по 27,7 тис. грн/т, що майже втричі більше, ніж на початку року. Імпортна продукція коштує на 2-3 тис. грн дорожче», — уточнив Олександр Захарчук.

Читайте також: Якщо фермери готові платити за добрива, то дефіциту не буде — думка

За інформацією експерта, додали в ціні не лише азотні, а й комплексні добрива, як нітроамофоска (+50%), наприклад. Таке подорожчання пояснюється тим, що у виробництві добрив частка газу становить до 80%, адже тут він виступає і як сировина, і як енергоносій.

Олександр Захарчук побоюється, що в ситуації, що склалася, аграрії зменшуватимуть використання добрив, оскільки додатковий ефект від їхнього застосування не компенсує витрат на закупівлю. З цієї причини першими постраждають малі, середні та сімейні фермерські господарства, які обробляють землеволодіння на 400-500 га і мають обмежені кошти на закупівлю добрив.

«Ситуація загрожує продовольчій безпеці. Адже проблема полягає не лише у подорожчанні харчів, а й у меншому врожаї, доході, зменшенні валютної виручки та сплачених державі податків в агросекторі», — підсумував Олександр Захарчук.

Нагадаємо, через зростання ціни добрив витрати на вирощування с/г культур зросли.

Виконано за допомогою Disqus