Інвестувати в землю вигідно — аграрій

10 листопада 2021 219 0
Інвестувати в землю вигідно — аграрій

Багато аграріїв стратегічним напрямком наразі вважають ринок землі. На думку керівника ПП «Качан-07» Романа Кіндзерського, відкриття ринку — правильне рішення. Про це йдеться у спільному проєкті Latifundist.com і банку ПУМБ«Ефект масштабу», передає Kurkul.com.

За його словами, інвестувати в землю вигідно.

«В землю ми, звичайно, будемо інвестувати. Я хочу це робити, тому що вся необхідна структура для її обробітку в господарстві вже побудована. Основним інструментом у нас має бути земля. Тому жодній людині, яка захоче нам продати її, не будемо відмовляти. Домовлятимемось. Хоча наразі таких бажаючих практично немає. Очікування від відкриття в Україні ринку землі виявилися дуже завищеними», — розповів Роман Кіндзерський. 

Читати за темою: Середня ціна землі продовжує знижуватись

Проте, він додав, що при інтенсивному розвитку і розширенні земельного банку господарству дуже бракує обігових коштів.

«Тому що вирощування будь-якої культури потребує певних витрат — від 15 тис. грн до 30 тис. грн на 1 га. Менше вкладати і економити на цьому немає сенсу. Якщо ти чогось рослинам не додаси, то і «вихлоп» у тебе буде відповідний — мізерний. Ти обов'язково недоотримаєш прибутку», — пояснив аграрій.

Щоб розв'язувати цю проблему, підприємство спочатку домовлялося з дистриб'юторами. Просило в них фінансової допомоги, відстрочення платежу і т.д. Але поступово прийшло до банківського кредитування.

«Сьогодні дефіцит обігових коштів для нас вже не таке гостре питання, як 10 чи навіть 5 років тому. Зокрема, завдяки банківській сфері, політиці державної підтримки агровиробників і дешевим кредитам. Останні 3-4 роки ми плідно співпрацюємо із ПУМБ», — додав керівник ПП «Качан-07».

Читайте також: Система кредитування дозволяє фермерам відмовитись від найму сільгосптехніки

Виконано за допомогою Disqus