Система кредитування дозволяє фермерам відмовитись від найму сільгосптехніки

2 листопада 2021 3876 0
Система кредитування дозволяє фермерам відмовитись від найму сільгосптехніки

Державна програма кредитів «5-7-9%» дозволяє фермерам технологічно оновлювати власні господарства. Зокрема, це один з варіантів оновлення парку техніки, що дозволяє зменшити частку найманих сільгоспмашин. Про це йдеться в спецпроєкті «Дністер-К:формула успіху» на Latifundist.com.

Господарство «Дністер-К», яке знаходиться у Ямпільському р-н Вінницької обл. за кредитні кошти в останні роки придбало 8 одиниць різних сільськогосподарських машин, що дозволило практично відмовитись від найманої техніки.

«Якби не кредитні гроші від ПУМБ, то господарство не змогло б собі дозволити оновити парк техніки. Наразі в господарстві найманою технікою практично не користуються. За кредитні кошти в останні роки було придбано 2 трактора Claas Xerion, трактор Claas Axion 930, 2 сівалки Kuhn Maxima, посівний комплекс AMAZONE, міксер для змішування кормів на ферму, телескопічний навантажувач JCB», — розповів керівник підприємства Володимир Шарко

З його слів, останні два надбання — трактор Claas Axion 930 та посівний комплекс AMAZONE придбали на пільгових умовах в кредит під 3% річних у гривні. Він розповів, що підприємство могло б купити цей парк техніки і за свої кошти, але на це б пішло багато років. Тоді б зменшились можливості в купівлі якісного насіння, ЗЗР, оплати праці робітників. 

«Без таких умов розвиток нашого підприємства по оновленню техніки був би неможливий. Ми не змогли б дозволити собі з обігових коштів оновитися так потужно і саме якісною технікою. Нам потрібно було б купувати дешевшу та менш ефективну техніку. Завдяки фінансовим, відносно дешевим ресурсам, ми маємо на сьогодні змогу якісно і вчасно підготувати ґрунт, посіяти і доглянути посіви», — зауважив фермер. 

Підприємство близько 2 років співпрацює з банком ПУМБ. Один із останніх кредитів взяли на облаштування системи зрошення на полі з люцерною. Цю кормову культуру тут сіють для годівлі тварин. У ПУМБ запропонували скористатися державною програмою підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» за інвестиційним напрямком. Завдяки їй господарство змогло взяти кредит на зрошення під 7%, а згодом обслуговувати його під 5% річних.

Читайте також: LNZ Group відкриває представництво у Кропивницькому

Виконано за допомогою Disqus