Експерт пояснив, в чому причина низької середньої врожайності картоплі в Україні

18 листопада 2021 328 0
Картопля
Картопля

Найбільшу врожайність картоплі, до 100 т/га приносять українські сорти «Княгиня» та «Містерія». Проте середня врожайність коливається на рівні 16-20 т/га, хоча в Європі цей показник становить — 40-50 т/га. Про це розповів  директор Інституту картоплярства, кандидат с/г наук Микола Фурдига, інформує «Главком».

На думку науковця, така низька врожайність сортів пов’язана з тим, що в Україні картоплю вирощують переважно на присадибних ділянках, а промислове виробництво значно менше.

«В Україні щорічно виробляється близько 20 млн т картоплі. Але проблема в тому, що 90% урожаю припадає на присадибні ділянки, на селян, дачників. Вони, як правило, один сорт посадили і його весь час використовують. А промислове виробництво, фермерські господарства, де використовуються нові високопродуктивні сорти, сучасні технології та добрива, — лише 10%. Ось у результаті і виходить така низька середня врожайність», —  пояснив Микола Фурдига.

Нагадаємо, нещодавно йшлося, що в цьому році попит на картоплю досить низький. Через це багато дрібних виробників картоплі не мають обігових коштів на закупівлю насіння.

Читайте також: На Тернопільщині досліджуватимуть особливості застосування ЗЗР в кліматичних умовах Заходу

Виконано за допомогою Disqus