Держава може запобігти здорожчанню олії

18 листопада 2021 345 0
Соняшникова олія
DepositphotosСоняшникова олія

У Комітеті з питань економічного розвитку пропонують встановити державне регулювання цін на соняшникову олію. Для цього пропонується додати цей продукт до переліку соціально значущих товарів. Повідомили на сайті Верховної Ради України.

«Соняшник росте та переробляється в Україні, а українці сплачують за олію більше, ніж у Франції. Ця ситуація потребує втручання держави з урахуванням того, що ми сьогодні почули», —  розповіла голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман.

Вона вважає, що держава має втрутитися в регулювання вартості сировини, забезпечивши українцям соняшникову олію за ціною, яка співставна з їхнім рівнем життя. Тому потрібно взяти ситуацію під контроль.

На думку члена Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Вадима Івченка, в Україні необхідно ввести граничні ціни на соняшникову олію для внутрішнього споживача. Також нардеп визначив декілька причин подорожчання продукту.

«Головна причина, звісно, подорожчання природного газу, а також додалось зростання вартості складових виробництва, запасних частин, транспортування, матеріалів для фасування, певний дефіцит сировини у цьому маркетингову році. Ну і звісно, ніхто не відміняв картельних змов», — розповів Вадим Івченко в коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, нещодавно йшлося, що внаслідок зростання цін на енергоносії найближчим часом в Україні вартість соняшникової рафінованої олії може перевищити 100 грн/л.

Читайте також: Експорт українських зернових перевищує тогорічні показники на 15%

Виконано за допомогою Disqus