В умовах посухи найвищу врожайність соняшника аграрії отримали із ранніх посівів — експерт

17 листопада 2021 372 0
В умовах посухи найвищу врожайність соняшника аграрії отримали із ранніх посівів — експерт

У більшості регіонів України через посушливі умови найвищу врожайність соняшника аграрії отримали з ділянок, де сівба відбувалась за ранніх термінів. Така тенденція, прогнозують експерти, може зберегтись і в наступні роки. Про це йдеться у матеріалі «Особливості сезону 2021 для соняшнику в південно-східних областях» на SuperAgronom.com.

«Стосовно термінів сівби, то ми ставили перед собою завдання подивитись, як реагуватимуть певні гібриди, зокрема, на ранні терміни. Тобто на холодовий стрес, коли ґрунт іще достатньо не прогрітий. Чи буде випадіння сходів через цю причину? Для порівняння ділянки поряд сіяли в оптимальні терміни, тобто коли температура ґрунту вже досягала 10-12°C, а потім і в пізні терміни сіяли», — розповів Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group у Східному регіоні.

Далі постійно спостерігали, які отримано сходи на кожній із ділянок, наскільки дружні, як далі розвивались рослини, чи вплинули терміни сівби на остаточний результат.

Читайте також: В Україні намолочено понад 15 млн т соняшника

«Ранні посіви «проскочили» посуху, а ті, що були посіяні з 1 по 10 травня показали дещо гірші результати. Але такі аномальні погодні умови, що були цьогоріч, найімовірніше, спостерігатимуться дедалі частіше, тож цей досвід теж знадобиться», — наголосив експерт.

Він також зазначив, що висновки із дослідних ділянок робляться не лише за врожайністю. Спостереження ведуться і в період сходів, цвітіння, аналізуються різні природні стресові фактори, як вони впливають на розвиток рослин, запилення, дозрівання тощо. Потім усі ці спостереження аналізуються і реалізовуються в розробку технологій.

Виконано за допомогою Disqus