Кредити не приваблюють 58% сільгоспвиробників

10 лютого 2016 77 0
Аграрії ставляться до кредитів скептично
ua.korrespondent.netАграрії ставляться до кредитів скептично

У нинішній нестабільній ситуації ставлення аграріїв до кредитів досить скептичне, повідомив аналітик зернового ринку Андрій Купченко, пише «АПК-інформ».

За його словами, результати опитування показали, що 58% сільгоспвиробників не приваблюють кредити і вони розраховують тільки на власні можливості. У той же час, багато із 42% аграріїв, котрих приваблюють кредити, повідомили, що або працюють за овердрафтом, або залучають товарні кредити.

«Можливість збільшення площ під яровими культурами може бути поставлена ​​під загрозу постійно зростаючими виробничими витратами. Результати опитування аграріїв показали, що більше половини з них (53%) констатують однозначне збільшення витрат, всього 20% оцінюють їх на рівні минулого року, і 27% ще оцінювали витрати на майбутню посівну», — зазначив він.

Також додав, що основними факторами, що зумовлюють збільшення виробничих витрат, є: загальна економічна нестабільність, високий рівень інфляції, волатильність валютних курсів, і також не останню роль відіграють реформи у податковому законодавстві.

«У різних сегментах ресурсного забезпечення аграрії оцінюють збільшення витрат по-різному. Наприклад, витрати на добрива для 51% сільгоспвиробників збільшаться до 30% у порівнянні з показником минулого сезону. У той же час для 25% аграріїв зростання очікується у межах 30-60%, і ще 24% респондентів оцінили зростання за цією статтею витрат в 60-100% і більше. По інших ключових ресурсах відзначається менш значне зростання, яке близько 90% аграріїв оцінюють до +60% до показника минулого року», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus