На Чернігівщині вирощувати малину вигідніше, ніж полуницю — фермер

23 листопада 2021 176 0
На Чернігівщині вирощувати малину вигідніше, ніж полуницю — фермер
Depositphotos

ФГ «Ніжин Агроінвест» з Чернігівщини 4 роки поспіль вирощувало полуницю, але врожай достигав набагато пізніше, та був суттєво меншим, ніж на Півдні. Про це повідомляє Че Line.

При тому, що витрати були однакові. Зараз господарство увійшло до складу кооперативу, що вирощує та заморожує малину.

Андрій Білий, голова фермерського господарства «Ніжин Агроінвест», розповів, що на Чернігівщині вирощувати полуницю не дуже вигідно.

«Дуже багато праці. До того ж кліматично ми розташовуємося північніше, і коли починається період збирання полуниці у нас, ціна вже знижується до мінімуму. Бо в південних регіонах сезон починається раніше. І, звісно, що найкраща ціна для фермера — на ранню ягоду. А ми зі своїм товаром заходимо у фазу пізньої продукції, коли ціна вже низька і попит малий, бо всі вже наїлися полуниці з Півдня. По-друге, в південних регіонах із гектара можна збирати 25-30 тонн ягід із гектара, а на наших чорноземах — до 15 тонн. Тобто удвічі менше. Це за тією самої собівартості виробництва. Бо затратна частина на вирощування, що в них, що в нас, є однаковою. Тільки виробництво продукту в нашій місцевості удвічі менше», — розповів аграрій.

Читати за темою: На Львівщині кооператив ягідників вироблятиме продукцію з доданою вартістю

На думку Андрія Білого, на Чернігівщині нині вигідно вирощувати малину, проте об’єднавшись у кооперативи.  

«У нашому кооперативі навчаємо людей, як вирощувати культури, як уникнути помилок, яких припустилися ми свого часу. Акцент робимо саме на малину, бо маємо попит на неї, є контракти на постачання. Як риба у воді в цій сфері почуваємося. Ми знаємо, що робити, аби з прибутком були всі — фермери та переробники. На наш погляд, партнерство — це коли всі заробляють», — підсумував аграрій.

Читайте також: В Україні створять виноградарсько-виноробний реєстр

Виконано за допомогою Disqus