Названо головні критерії вибору гібридів кукурудзи при зміні клімату

24 листопада 2021 3509 0
Названо головні критерії вибору гібридів кукурудзи при зміні клімату
Kurkul.com

З підвищенням температури та критичними змінами клімату фермерам варто з обережністю підходити до вибору гібридів кукурудзи, щоб отримувати стабільно високі врожаї. За словами спікера нового широкомасштабного курсу «Цариця Полів» Анатолія Григорчука, важливими критеріями підбору є: пластичність гібриду, посівна якість насіння, енергія та схожість насіння, стійкість до хвороб та зовнішніх чинників. Пише Kurkul.com.

За дослідження Анатолія Григорчука, протягом 6-7 років гібриди кукурудзи формують однакову врожайність незалежно від ФАО. Тому у господарстві при підборі насіння в першу чергу використовують критерій — пластичність.

«У нашій зоні середня врожайність складає близько 8,5 т/га. Цей показник обумовлений вологозабезпеченістю. Проводячи дослідження із різними гібридами, ми прийшли до наступного висновку — протягом 6-7 років різниці в урожайності між пізніми і ранніми гібридами немає. За останній час, коли змінилися погодні умови і температурний режим став досить несприятливим для розвитку кукурудзи, то головним критерієм відбору стала пластичність гібриду», — зазначив аграрій.

Анатолій Григорчук, спікер курсу «Цариця Полів»

Також, за його словами особливу увагу слід приділити енергії та схожості насіння (різниця між ними має бути мінімальна).

«Важливим показником також є генетична чистота. Світові компанії постачають насіння, яке на 95% має генетичну чистоту», — розповів експерт.

Як зазначив спікер, варто звертати уваги на масу тисячі зерен насіння, яка для кукурудзи має бути не вище 300.

«Відносно калібрування насіння, то бувають випадки, коли насіння погано відкаліброване та з наявними фракціями. Це проблема чисто технічна, її неможливо відслідкувати. Тож, коли вам поставили насіння, варто відкрити мішок і подивитись на якість. Щоб не купити «кота в мішку», — додав Анатолій Григорчук.

Також, за порадами експерта, наразі важливо обирати гібриди, стійкі до хвороб та зовнішніх чинників:

  • стійкість до хвороб має велике значення при виборі гібриду у зв’язку із поширенням гельмінтоспоріозу та пухирчастої сажки;
  • аридизація клімату спричиняє використання гібридів із високою посухостійкістю;
  • кремнистоподібні гібриди є найстійкішими до холодів.

Щоб не лише вміти обирати насіння кукурудзи, а й правильно планувати сезон, дізнатись усі нюанси технології вирощування, зберігання та продажу, замовляйте курс «Цариця полів» уже зараз. До 25 листопада діє пільгова ціна!

В рамках курсу учасники отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень у вирощування найголовнішої експортної агрокультури України.

Дізнавайтесь про повний операційний цикл кукурудзи — від підбору насіння до продажу врожаю на експорт разом із освітньою платформою Культиварій.

Виконано за допомогою Disqus