Донецький фермер встановив підземну систему крапельного зрошення

26 листопада 2021 1316 0
Ізраїльська система підземного поливу
freeradioІзраїльська система підземного поливу

Голова СФГ «Рой» Василь Соколенко встановив унікальну зрошувальну ізраїльську систему. Нова технологія дозволить підвищити родючість і зекономити на поливі. Про це пише Вільне Радіо

За словами фермера, такої системи на Донеччині ще не запроваджували ніде.

«Я поставив підземне крапельне зрошення. Зараз є ізраїльська технологія (яка вже понад 20 років працює), яка дозволила Ізраїлю не лише себе забезпечувати продукцією, стати лідером з виробництва сільгосппродукції, а й експортувати цю технологію. І в пустелях зараз вирощують більше врожаю, ніж ми тут на чорноземах», — розповів аграрій.

За його словами, частину робіт вже виконали.

«Я вже закупив: на 16 га вже поклали трубки, на глибині 25-30 см. Вона має «улежатись». Чекаємо ще на 30 га. На гектар треба 10 км цієї трубки. На 46 га це буде десь 500 км трубки. Ми вже 160 км поклали. Ще покладемо 300 км, будемо рити канави, розводку зробимо: будемо підключати кожну трубку. Автоматика все буде робити, полив по картах», — пояснив реалізацію плану фермер-новатор.

Читайте також: Variant Irrigation лідирує за кількістю проданих дощувальних машин на українському ринку

За словами фермера, кожний модуль поля буде зрошуватися окремо, а система працюватиме автоматично.

«Там стоять датчики вологи. Потрібно 57 кубів води на модуль. Вологу виставив, яку тобі потрібно, і система автоматично перемикається на полив наступного модуля. Волога підійматиметься догори, де грунт сухіший», — розповів Василь Соколенко.

Як додав аграрій, останніми роками через нестачу вологи врожайність впала вдвічі, тож попри витрати нова система — це не забаганка, а необхідність.

«Перестала родити кукурудза  —  я перестав її сіяти. Кукурудзу до цього сіяв, в мене було 6-7 т/ га, а з 2017-го й 3 т не було. Технологія та сама, земля та сама, а урожайності нема»,  —  додав фермер.

За розрахунками фермера, його земля за умови такого зрошення може давати 10-12 т кукурудзи з гектара.

«У 3-4 рази я буду більше отримувати прибутку, ніж без зрошення. При цих цінах, що зараз є та такій урожайності, я думаю, система окупиться максимум за 3 роки», — підсумував фермер.

Читати за темою: Винайдено метод «лікування» с/г культур в умовах дефіциту вологи

Виконано за допомогою Disqus