Фермерам розповіли, як убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин

29 листопада 2021 498 0
Фермерам розповіли, як убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин
UKRAVIT

У 2021 р. Служба Безпеки України виявила понад 100 т фальсифікованих препаратів захисту рослин. Про це розповіли фахівці «Інституту здоров’я рослин» компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Згідно з результатами досліджень проведених вченими Інституту виявлено, що найчастіше «жертвами підробки» стають відомі високоефективні препарати, які мають попит, а також ті, які на ринку в дефіциті. 

«Під виглядом оригінального продукту може ховатися малоефективний однокомпонентний препарат, подібний до нього за візуальними ознаками, який не забезпечить посівам належного захисту, або продукт, не зареєстрований в Україні та ввезений нелегально, – в такому випадку сказати щось про його склад, якість та ефективність взагалі неможливо», — зазначив науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков.

Тому щоб убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин, експерт рекомендує дотримуватись декількох простих принципів:

  • уникайте препаратів «no label» (без етикетки), адже в такому випадку є висока імовірність натрапити на крадені продукти невідомого походження, і замість фунгіциду ви можете отримати, наприклад, гербіцид, який спалить ваші посіви;
  • вимагайте в менеджера документи, які засвідчують якісні показники продуктів, навіть якщо ви співпрацюєте з перевіреним постачальником, а також обов’язково перевіряйте дату виготовлення продуктів та термін їх придатності;
  • зверніть увагу на наявність захисного маркування на тарі — логотипів, голограм, тиснень, номеру партії тощо;
  • щоб пересвідчитися в оригінальності продукту на 100%, зателефонуйте на гарячу лінію компанії-виробника, де кваліфіковані спеціалісти допоможуть відрізнити підробку від справжнього препарату;
  • проведіть дослідження з ідентифікації діючої речовини та її концентрації в лабораторних умовах.

В «Інституті здоров’я рослин» сьогодні визначають близько 300 діючих речовин у препаратах, а також їх концентрації. В результаті досліджень аграрій отримує протокол, де вказаний перелік всіх речовин в препараті та їх концентрація. Таким чином, якщо заявлені речовини не відповідають знайденим, аграрій може повернути препарат, або ж комбінувати його з іншим — у випадку, якщо повернути його з певних причин неможливо. 

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus