Зернові сорти української селекції пристосованіші до несприятливих умов, ніж іноземні — фермер

25 листопада 2021 206 0
Зернові сорти української селекції пристосованіші до несприятливих умов, ніж іноземні — фермер

Українські сорти зернових стабільніші та пристосованіші до несприятливих умов та змін клімату, більш ранньостиглі, ніж закордонні. Про це розповів Андрій Ковальчук, керівник ТОВ «Ольга», у матеріалі «Треба розуміти, скільки можна заробити на 1 тонні українського насіння» на Kurkul.com.

«За останні роки я помітив, що ранньостиглі сорти дають кращий урожай. Або їм вистачає вологи в посушливі роки, або вони трошки раніше зацвітають і не попадають у період, коли в нас бувають дощі, як торік, наприклад», — розповів фермер.

Він додав, що ранні сорти раніше зацвітають і відцвітають, пропускаючи «сезон дощів», менше хворіють на фузаріоз та піренофороз, мають більш налите зерно та кращу натуру.

«Я думаю, це тому, що вони вже районовані для нас і «привчені» до наших умов. Саме над цим і працювали наші селекціонери», — пояснив Андрій Ковальчук.

Читати за темою: Українському насінництву заважає розвиватися недолуге ціноутворення

Також він розповів, чи здатне насіння вітчизняної селекції давати рекордні показники врожайності при високій інтенсивності технології вирощування.

«Кукурудза та соя не здатні. В нас ще немає такої селекції, щоб конкурувати з такими брендами, як Monsanto чи Pioneer. А зернові культури, звісно, можуть дати відмінні показники по врожайності. Тут у нас селекційна робота на рівні, й підтвердження цьому я бачив неодноразово на власні очі», — зазначив аграрій.

Читайте також: Названо головні критерії вибору гібридів кукурудзи при зміні клімату

Нагадаємо, освітня платформа Культиварій розпочала набір на новий широкомасштабний курс «Цариця Полів», який охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від підбору насіння до продажу врожаю на експорт.

Тож, якщо ви хочете самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то переходьте за посиланням та реєструйтесь

Виконано за допомогою Disqus