В посівах озимих зернових та ріпаку поширюються хвороби — Держпродспоживслужба

29 листопада 2021 199 0
В посівах озимих зернових та ріпаку поширюються хвороби — Держпродспоживслужба

Згідно з даними фітосанітарного аналізу Держпродспоживслужби, перепади нічних і денних температур повітря обумовили уповільнену вегетацію, на кінець звітного періоду озимі культури в більшості областей перебували в стані неглибокого зимового спокою. Повідомляє Kurkul.com.

«Осередково у Степу та західних областях Лісостепу на 3-25% обстежених площ посівів озимої пшениці, за чисельності 0,3-2 екз. на кв.м, триває малоактивне живлення личинок хлібної жужелиці», — йдеться у звіті фахівців.

Зі зниженням температурного режиму, стримується розвиток і поширення хвороб на зимуючих культурах. Повсюди на 3-63% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями охоплено 1-8% рослин озимих пшениці та ячменю, осередково 2-4% рослин уражено бурою іржею (Закарпатська, Кіровоградська та ін. обл.).

На 9-56% обстежених площ озимого ріпаку та 2-8% рослин виявляли альтернаріоз, борошнисту росу, фомоз, пероноспороз та білу плямистість. У посівах озимого ріпаку розвиток комплексу хвороб стримується проведенням обробок фунгіцидами.

«Погодні умови, що склались в другій декаді листопада, в цілому були сприятливі для подальшого розвитку та розселення мишоподібних гризунів. Концентрація їх проходить на незібраних площах кукурудзи, в місцях резервацій, продовжується поступова міграція гризунів на поля ріпаку, площі під озимими зерновими», — додали у Держпродспоживслужбі.

Читайте також: В Україні очікуються складні погодні умови

Виконано за допомогою Disqus