Експерт розповів про небезпеку зараження кукурудзи пухирчастою сажкою

2 грудня 2021 2150 0
Сажка пухирчата на кукурудзі
Сажка пухирчата на кукурудзі

Серед аграріїв побутує думка, що кукурудза майже не хворіє. Проте це не зовсім так. Про це розповів спікер курсу «Цариця полів» освітньої платформи Культиварій кандидат біологічних наук, доцент та фітоімунології ХНУ ім.В.Н.Каразіна Олександр Акулов, пише Kurkul.com.

На кукурудзі є кілька видів сажок: летюча (група хвороб, що викликається декількома видами грибів) та пухирчаста.

«Всі сажки кукурудзи мають виключно зовнішню насіннєву інфекцію. У випадку з кукурудзою внутрішньої насіннєвої інфекції не існує. Якщо насіння було правильно протруєне, насіннєва інфекція сажки кукурудзи вбивається майже на 100%», — розповів експерт.

За його словами є два джерела інфекції сажки:

  • зовнішня насіннєва;
  • ґрунтова.

«Якщо на полях наших аграріїв спостерігається спалах сажки, то це не є свідченням того, що вони придбали погане чи хворе насіння. А, як правило, є свідченням того, що їх ґрунт дуже сильно заражений спорами сажки. Світова статистика показує, що на другий рік помирає значна частина запасів спор сажки в ґрунті, а на четвертий — майже всі спори сажки зникають», — додав Олександр Акулов.

Читайте також: Експерт розповів, коли краще продавати кукурудзу на внутрішній ринок

Найкращий спосіб без пестицидного контролю спорів сажки:

  • використовувати якісне протруєне насіння;
  • дотримуватися 4-пільної сівозміни.

За словами фахівця, переважна більшість сажок злаків формують одне покоління спор на рік. Пухирчаста сажка кукурудзи має свою особливість, вона здатна формувати до 4-6 поколінь спор за один період вегетації рослини. Проте в умовах України цей показник на рівні 2-3 поколінь.

«Цих 2-3 поколінь достатньо, щоб викликати великі проблеми. В одному пухирці може бути мільярди спор пухирчастої сажки. Достатньо мати одну хвору рослину на гектар у першому поколінні, щоб у другому отримати суцільне зараження посіву», — додав Олександр Акулов.

Сприяє зараженню сажкою механічне травмування рослин: град, буревій, комахи.

«Ефективним способом контролю сажки на кукурудзі є дотримання 4-пільної сівозміни», — підсумував експерт.

Тож, щоб отримувати гідний врожай кукурудзи та не зазнавати втрат, приєднуйтесь до курсу «Цариця полів». Він буде корисний для всіх учасників ринку сільськогосподарської продукції, хто приймає рішення в бізнесі та прагне навчитися вирощувати продуктивну кукурудзу з найвищою маржинальністю.

За детальною інформацією переходьте за посиланням та реєструйтесь.

Виконано за допомогою Disqus