Витрати на добрива у фермерів зросли вдвічі — думка

9 грудня 2021 8010 0
Витрати на добрива у фермерів зросли вдвічі — думка
Depositphotos

Навесні 2022 р. відчутно подорожчають азотні добрива через дефіцит та штучний ажіотаж на українському ринку. Також від сезону до сезону підвищується вартість ЗЗР — у межах 5-10%, чого також варто очікувати навесні. Про це розповів Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром» у матеріалі «Підвищення цін на добрива вдарить по собівартості аграрної продукції» на AgroPolit.com.

«Наразі основна проблема спостерігається по азотній групі, є, звичайно, і об'єктивні фактори, що впливають на це, наприклад, подорожчання газу (частка газу для аміачної селітри на рівні 80%), але є маніпуляції з ціною на ринку. Також варто враховувати ціни на сільськогосподарську продукцію, які за останні 1,5 року мала приріст у вартості», — розповів Олег Фурманець. 

Читати за темою: LNZ Group випустить нові засоби захисту рослин

На його думку, це звичайний закон балансу ринку: якщо виробник з 1 га отримує 30 тис. грн прибутку, то частка оборотних коштів може бути збільшена до мінімального рівня рентабельності.

«Тобто якщо при такій вартості с/г продукції виробник здатен купити селітру по $600-700, то потрібно так і продавати. Проте якщо поставити ціну в $900, то аграрій не купить, а якщо залишити на рівні $300-400, то хтось може недоотримати прибутків на продажу добрив», — пояснив агроном. 

Він зазначив, що аграрії розглядатимуть варіанти з коригуванням технології вирощування сільськогосподарських культур, адже відбулася істотна зміна складових собівартості.

«Раніше частина витрат на добрива була в межах 200 $/га, а зараз ця позначка піднялась ледь не вдвічі. Змінюється рівень рентабельності вирощування культур, відповідно є сенс коригувати технологічний процес. Якщо ми можемо вирощувати 4 т/га кукурудзи, забезпечуючи собі $200  чистого прибутку, то немає сенсу отримувати врожайність 8 т/га і отримувати $250. Вища ціна добрив одразу змінює мінімально допустиму планку врожайності, яка необхідна», — заявив Олег Фурманець. 

За його словами, за тих технологій, що були раніше, потрібно або вирощувати на більших площах, або вкладати менше, щоб зберегти рівень рентабельності, який був.

«Багато аграріїв будуть переглядати технологічні операції, що були заплановані, десь будуть жертвувати продуктивністю на користь економічної рентабельності», — додав агроном.

Нагадаємо, з 1 грудня 2021 р. департамент BASF Agricultural Solutions пропонує аграріям вексель під 0,01% на купівлю аграрної продукції BASF.

Виконано за допомогою Disqus