Україна укріпилась в статусі нетто-імпортера молока

10 грудня 2021 147 0
Україна укріпилась в статусі нетто-імпортера молока
Depositphotos

Внаслідок відсутності належної державної фінансової підтримки діяльності в молочному скотарстві та молокопереробці на тлі триваючої кризи в молочній галузі, Україна в останні роки суттєво знизила обсяги експорту молокопродуктів. За розрахунками науковців, показник експорту молокопродуктів у 2022 році може опуститись до найнижчого за часів незалежності України рівня у 300 тис. т.

Про це розповів завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, пише Kurkul.com.

За його словами, обсяги експорту молокопродуктів (груп 0401-0406 УКТ ЗЕД) суттєво знижуються з 2018 р.

«У 2018 р. обсяг експорту у перерахунку на молоко перевищував 800 тис. т, у 2021 році він очікується на рівні лише 350 тис. т, тобто складе лише 44% відповідного показника 2018 р., 62% — показника 2019 р. та 92% минулорічного обсягу експорту молокопродуктів у перерахунку на молоко», — розповів науковець.

Читати за темою: Молоко та молочні продукти: географія продажів, імпортери, обсяг експорту і виробництва

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, показник експорту молокопродуктів – у перерахунку на молоко — у 2022 р. може опуститись до найнижчого за часів незалежності України рівня у 300 тис. т, тобто скласти менш як 40% від показника 2018 р.

«Такого низького обсягу експорту молокопродуктів не спостерігалось навіть у 2015 р. — на тлі одномоментної втрати потужного російського ринку збуту. Якщо у 2020 р. Україна перетворилась на країну — нетто-імпортера молока, то у 2021 р. вона укріпилась у цьому статусі», — зауважив Леонід Тулуш.

Внаслідок відсутності належних обсягів державної підтримки вітчизняним молокопереробним підприємствам, зазначив він, складно конкурувати на світовому ринку з країнами з розвиненою молочною галуззю. Як наслідок, Білорусь та Росія поступово витісняють Україну із ринків пострадянських країн, знижуючи вітчизняну частку на цих ринках та перекриваючи ключові напрямки експорту вітчизняних молокопродуктів.

Виконано за допомогою Disqus