Укрзалізниця збереже прозорий механізм фрахту вагонів-зерновозів — Камишін

9 грудня 2021 139 0
Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін
Kurkul.comГолова правління Укрзалізниці Олександр Камишін

Укрзалізниця планує зберегти прозорий, комфортний для бізнесу механізм фрахту вагонів-зерновозів. Про це розповів голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін в інтерв'ю для НВ Бізнес, пише Kurkul.com.

Нагадаємо, на посаду тимчасового очільника Укрзалізниці Олександра Камишіна призначили у серпні 2021 р. У жовтні його було обрано повноцінним главою УЗ.

Олександр Камишін назвав основні завдання УЗ щодо вантажних перевезень:

  • перше — відремонтувати інфраструктуру, щоб підвищити швидкість руху;
  • друге — «підняти» локомотиви, щоб скоротити час обігу вагонів;
  • третє — зберегти прозорий, комфортний для бізнесу механізм фрахту вагонів.

Як зазначається у матеріалі, на 6000 зерновозах УЗ недозаробляла близько трьох мільйонів гривень на добу.

«Але ми заручилися підтримкою влади та бізнесу і втримали історію з аукціоном. І лише за цей місяць зерновози дали плюс 478 млн грн», — розповів Олександр Камишін.

Він додав, що за тиждень після початку його роботи на новій посаді, УЗ виставила вагони на Prozorro. Тоді оренда зерновоза коштувала 540 гривень на добу.

«А я, будучи аграрієм у минулому житті, знав, що ціна на ринку вже вдвічі вища. Але щоби підняти ставку, треба було провести дослідження ринку, подати «подання на тарифну комісію Укрзалізниці, яка має 26 числа засісти і прийняти рішення»… Коротше, я зрозумів, що ми загубимося. Але ми пішли іншим шляхом — виставили вагони на аукціон на Prozorro», — зазначив керівник УЗ.

За його словами опір був всередині компанії.

«Але знайшлася одна людина, яка підняла руку, сказала: «все можливо сьогодні до 20:00». Ми до 19:50 погоджували останню розбивку лотів та викинули того ж дня вагони на аукціон. Перші торги показали підвищення ціни вдвічі. Ми продали на аукціоні перші зерновози більш ніж по 1000 гривень за добу», — розповів Олександр Камишін.

Проте, як зазначив керівник УЗ, хоч тарифи на зерновози і зросли, але прозорий і простий механізм доступу до фрахту дозволив перевезти рекордну кількість вантажів.

«У нас у вересні та жовтні рекордні перевезення за останні 10 років», — підсумував Олександр Камишін.

Повну версію матеріалу читайте на nv.ua.

Читайте також: Українські аграрії отримають додаткову можливість збільшення фінансування

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою