На всій території України спостерігається зменшення родючості ґрунту — дослідження

16 грудня 2021 161 0
На всій території України спостерігається зменшення родючості ґрунту — дослідження
Kurkul.com

Українські агровиробники спостерігають зменшення родючості ґрунтів на своїх полях. Про це свідчать дані опитування, проведеного фахівцями БТУ-ЦЕНТРу.

«Протягом кількох місяців ми проводили масштабне соціологічне опитування сільгоспвиробників. Мета — дізнатися, чи знають наші аграрії про стан земель, на яких вони працюють, в якому вони стані, які проблеми вони мають на полях. Для наших агровиробників — це також можливість бути почутими державними органами, які опікуються ґрунтоохоронними питаннями», — зазначила комерційний директор БТУ-ЦЕНТР Тетяна Хоменко.

Як зазначається, у зв'язку зі змінами клімату найбільше аграріїв, 30%, спостерігають зміну строків сівби, та 28% — зниження врожайності. Також 20% опитуваних спостерігають ознаки опустелювання, 15% відмітили, що добрива, стали гірше працювати і мають меншу ефективність.

«70% аграріїв приділяють достатньо уваги стану ґрунту в їх господарствах та регулярно роблять аналізи ґрунту, переважно агрохімічний. 30% взагалі не мають достовірних даних про стан ґрунту в їх господарствах. Серед тих, хто регулярно робить аналіз ґрунту, 45% перевіряють лише кількість поживних речовин, ігноруючи показник кількості та співвідношення мікроорганізмів в ґрунті. Лише 2% аграріїв проводить аналіз мікробіоти», — розповіла фахівець.

Також експерти проаналізували, чи спостерігають аграрії зменшення родючості у себе на полях за різних технологій вирощування. За результатами було виявлено — 51% вже спостерігають процеси деградації на своїх ґрунтах.

Зменшення родючості ґрунту спостерігається на всій території України. За результатами опитування найбільше деградація ґрунту спостерігається аграріями в Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Чернігівській, Кіровоградській та Миколаївській областях. Близько 50% респондентів спостерігають зменшення родючості ґрунту в Чернівецькій, Закарпатській, Черкаській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Одеській та Херсонській областях.

«36% аграріїв вважають, що сівозміна сприяє оздоровленню ґрунту. 27%  опитуваних вважають, що внесення мікробних препаратів сприяє відродженню родючості ґрунту. 26% аграріїв відмітили технологію обробітку», — додала Тетяна Хоменко.

За її словами, найбільше аграрії для поліпшення свого господарювання потребують відшкодування витрат на засоби, які покращують родючість. За це проголосувало 57% опитуваних, а 37% назвали страхування державою посівів.

Читайте також: На онлайн-аукціонах 70% лотів — землі сільгосппризначення

Виконано за допомогою Disqus