Мінекономіки планує змінити процедуру ввезення продукції для імпортерів з ЄС

17 грудня 2021 131 0
Мінекономіки планує змінити процедуру ввезення продукції для імпортерів з ЄС

Уряд планує запровадити для імпортерів з ЄС дзеркальну процедуру отримання дозволів на ввезення продукції на свою територію. Про це пише AgroPolit.com.

Про це свідчать дані аналізу проєкту наказу Мінекономіки «Про затвердження Порядку визнання еквівалентності системи державного контролю країни-експортера».

Нагадаємо, раніше Україна в односторонньому порядку визнала дію всіх внутрішніх дозволів ЄС без аудиту, як це передбачено Угодою про асоціацію.

Відповідна процедура спрощення була передбачена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 квітня 2014 р. №118 «Про визнання еквівалентності системи контролю виробництва та обігу продукції та сировини тваринного походження Європейського Союзу» №431/25208. Цей наказ в односторонньому порядку дозволяв імпорт харчів усім іноземним виробникам, які мають «єврономери».

Проте, як повідомляється, наразі Мінекономіки має намір скасувати наказ №118 та запровадити порядок надання дозволу на імпорт продукції за результатами аудиту з боку ДПСС.

«Тож після затвердження цього наказу всі європейські компанії повинні будуть пройти повну процедуру отримання дозволів для ввезення своєї продукції на ринок України», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна досягнула історичного рекорду з експорту агропродукції

Процедура отримання дозволів на ввіз продукції для європейських компаній виглядатиме наступним чином. Для визнання еквівалентності компетентний орган країни-експортера подає до Держпродспоживслужби запит, який повинен містити інформацію щодо:

  • конкретних видів підконтрольних об’єктів, які планується ввозити (пересилати) на митну територію України, із зазначенням кодів згідно з УКТЗЕД таких підконтрольних об’єктів;
  • очікуваного обсягу імпорту підконтрольних об’єктів з країни-експортера;
  • кількості та типу потужностей, які відповідно до гарантій, наданих країною-експортером щодо відповідності (еквівалентності) її системи державного контролю законодавству України про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин, є такими, що відповідають вимогам законодавства України;
  • гарантій, що система державного контролю країни-експортера забезпечує рівень безпечності та/або здоров’я та благополуччя підконтрольних об’єктів, який є еквівалентним рівню, що встановлений законодавством України для тих самих підконтрольних об’єктів.

Протягом одного місяця після отримання запиту Держпродспоживслужба звертається до компетентного органу країни-експортера для отримання інформації, передбаченої частиною третьою статті 59 Закону (далі — звернення).

Звернення повинно містити інформацію про:

  • ветеринарно-санітарний статус країни-експортера;
  • результати оцінки ризиків, пов’язаних із підконтрольними об’єктами, які планується ввозити (пересилати) на митну територію України, а також заходи, які вжито в країні-експортері на основі оцінки ризиків;
  • виявлені невідповідності підконтрольних об’єктів, які були ввезені (переслані) на митну територію України протягом трьох років, що передують даті отримання запиту.

Якщо інформація, отримана від компетентного органу країни-експортера у відповідь на звернення, свідчить про еквівалентність системи державного контролю країни-експортера, Держпродспоживслужба здійснює перевірку відповідності (еквівалентності) системи державного контролю країни-експортера законодавству України. Вона здійснюється в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. №589 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю у країнах-експортерах».

Виконано за допомогою Disqus