Названо економічні переваги інтенсивного обробітку ґрунту

22 грудня 2021 5967 0
Ґрунт
Ґрунт

Останні кілька років економічна перевага низькоінтенсивних систем обробітку ґрунту стає все сумнішою. Тому фермери переходять до технологій оранки чи інтенсивного суцільного рихлення ґрунту. Таку думку висловив бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко в матеріалі «Інтенсивне землеробство для стабільних врожаїв. Як реагувати на зростання цін на зернові та добрива?» на Latifundist.com.

«Ціни на зерно мають тренд до зростання і допускають високі витрати на інтенсивний обробіток. Ціни на добрива та хімічні ЗЗР зростають значно швидше, ніж на пальне. Всі ці фактори говорять на користь технології оранки чи інтенсивного суцільного рихлення», — зауважив експерт. 

З його слів, глибокий інтенсивний обробіток насичує ґрунт киснем. Це запускає процес мінералізації — органічна речовина ґрунту стає доступною поживою для рослин. Оборот пласта перерозподіляє пожнивні рештки в орному горизонті. Мінералізація пожнивних решток на глибині 15-25 см (за умови доступу повітря) стає частковою заміною депозитним добривам.

«Почати варто з лущення стерні. Найпопулярнішою машиною для цієї операції є короткобазова дискова борона. Лідерські позиції вона зайняла завдяки високій продуктивності, можливості працювати по великій кількості пожнивних решток та не високим витратам дизелю», — розповів Володимир Мірненко. 

Читайте також: В Україні тенденція до збільшення виробництва сільгосппродукції

Виконано за допомогою Disqus