Фахівці опублікували результати фітосанітарного огляду посівів озимих культур

28 грудня 2021 121 0
Озимина
Озимина

Згідно з даними звіту фітосанітарного огляду Держпродспоживслужби, рослини озимих культур та багаторічних трав наразі перебувають у стані зимового спокою. Шкідливих для рослин явищ протягом звітного періоду не спостерігалось. Повідомили в відомстві.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур була вище температури вимерзання, тому критичних явищ для озимини не було», — розповіли фахівці. 

До того ж скрізь на площах озимих зернових та ріпаку нараховується 1-3, а на Запоріжжі та Донеччині 4-5 жилих колоній гризунів на 1 га з 2-10 жилими норами. 

«Гризунами пошкоджено до 5% рослин озимих та багаторічних трав. У Житомирській та Чернівецькій обл. пошкоджено до 3% молодих дерев у садах», — повідомили в Держпродспоживслужбі. 

Зі слів фахівців, найближчим часом гідротермічні умови будуть незадовільними для розвитку і поширення мишоподібних гризунів у посівах сільгоспкультур. Тому, агрономи господарств та державні фітосанітарні інспектори повинні проводити систематичні обстеження з метою встановлення чисельності та визначення видового складу мишоподібних гризунів для проведення ефективного та вчасного захисту посівів від пошкоджень.

Читайте також: Синоптики прогнозують потепління та опади

Виконано за допомогою Disqus