Названо середню врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED на Заході

29 грудня 2021 277 0
Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group
Kurkul.comВіталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group

У 2021 р. на Заході України кукурудзою було засіяно рекордні площі — близько 1 млн га. В лідерах Хмельницька — 300 тис. га, Тернопільська — 170 тис. га та Рівненська обл. — 100 тис. га. Про це йдеться у матеріалі «Врожайність соняшнику та кукурудзи в рамках Mini Hub LNZ Group» на Kurkul.com.

Як зазначається, цьогоріч компанія LNZ Group на навчально-демонстраційних майданчиках формату Mini Hub на Заході випробовувала нові системи захисту та живлення, а також гібриди кукурудзи UNIVERSEED.

Терміни сівби культури тут теж були далекими від оптимальних. Затяжна холодна весна, низькі середньодобові температури та весняні опади змістили посівну подекуди на місяць, що позначилося на початкових фазах розвитку кукурудзи. Нерідко аграрії спостерігали жовто-зелене забарвлення листкових пластинок та повільний ріст рослин гібридів кукурудзи.

«Позакореневе підживлення кукурудзи антистресантом DEFENDA Аміно (1 л/га) та стимулятором росту кореневої системи DEFENDA Цинк (1 л/га) дозволило значно покращити стан посівів, на яких через брак температури спостерігалося порушення фізіологічно-обмінних процесів», — розповів менеджер компанії LNZ Віталій Лапчинський.

В регіоні, в першій половині вегетації кукурудзи, на істотне поповнення запасів продуктивної вологи у ґрунті, впливали потужні циклони, що супроводжувалися шквальними вітрами та градобоєм.

За словами експерта, у поточному сезоні значний вплив на розвиток кукурудзи мали агротехнічні заходи, особливо це стосується живлення, норми висіву та правильного підбору гібридів за групами стиглості.

«Пізні строки сівби (з кінця квітня по 20 травня), повільні темпи наростання біомаси в першій половині вегетації, сформована, внаслідок перезволоження ґрунту, поверхнева коренева система рослин, висока температура повітря (вище 35°C) та дефіцит вологи на завершальних етапах органогенезу знайшли своє відображення на врожайності гібридів кукурудзи», — пригадує Віталій Лапчинський.

Середня врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED:

  • EXPM032 (ФАО 220) — ранньостиглий гібрид, який поширений в усіх регіонах України, використовується часто для пересіву нездалих озимих зернових. В середньому по господарствах сформував урожай 12,1 т/га за базової вологості 14 %.
  • UNI3510/EXPM015 (ФАО 260) — посухостійкий, придатний для ранньої сівби, стійкий до сажкових захворювань. Середня врожайність по західному регіону — 13,6 т/га при базовій вологості 14 %.
  • UNI3410/EXPM013 (ФАО 290) — середньостиглий інтенсивний гібрид, для якого характерний швидкий стартовий ріст. За базової вологості 14 % в умовах Заходу мав середню врожайність 12,1 т/га.
  • UNI3414/EXPI143 (ФАО 360) — інтенсивний гібрид кукурудзи придатний для no-till технології вирощування. Еректоїдний тип облистяності дозволяє дещо загущувати посіви. Середня урожайність в регіоні за базової вологості — 12,9 т/га.

Читайте також: Підбито підсумки аграрного сезону на дослідних ділянках LNZ-хаб 4.0

Схема захисту

«В ґрунтово-кліматичних умовах регіону оптимальним рішенням на початку посівної був ґрунтовий захист Сора-Нет 2 л/га + Айдахо 1,7 л/га. Коли відходив ризик нічних холодів, ефективною ставала й схема ґрунтового захисту: Айдахо 1,7 л/га + Дабл Трай 1,5 л/га. Слід зазначити що в ціновому вираженні обидві грунтові схеми в цьому році обійшлися господарникам в межах 675 грн/га», — розповів Віталій Лапчинський.

Профіцит вологи в першій половині вегетації на посівах кукурудзи, де не було внесено ґрунтові гербіциди, спричинив появу «другої хвилі» бур’янів. Прогресували бур’яни й на площах, де кукурудзою пересівалися озимі зернові, що погано перезимували, та не використовувався ґрунтовий захист. В цьому випадку допомагав зберегти посіви страховий захист кукурудзи. На полях де попередником був соняшник, гарним рішенням було використання Сумаро 0,25 л/га + Муссон 1,0 л/га + прилипач Мачо 0,25 л/га (785 грн/га).

Таку систему захисту застосовували у фазах кукурудзи від 3 до 10 листків. На полях, де панівними бур’янами були осот, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, гірчаки та хрестоцвіті за середньодобової температури +15°C в допомозі ставав гербіцид вибіркової дії Примус (2-етилгексиловий ефір, 2,4 — Д 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) в нормі 0,6 л/га (80 грн/га) + Муссон 1 л/га.

Виконано за допомогою Disqus